Studentbestuurders krijgen hogere vergoeding

Een collegegeldvrij bestuursjaar of flexstuderen zit er niet in voor studentbestuurders. Wel ontvangen zij vanaf het collegejaar 2020/2021 een hogere financiële compensatie. Dit werd vandaag tijdens de Universiteitsraad vastgelegd.

Bij de laatste Universiteitsraad van dit collegejaar kwam de financiële compensatie voor studentbestuurders weer uitvoerig aan bod. Tijdens de vergadering in mei eisten SAM en Front meer waardering voor studentbestuurders, onder andere in de vorm van een hogere vergoeding. Na die vergadering lichtten beide studentenpartijen hun standpunt nader toe. 

Geen collegegeldvrij bestuursjaar

Dit hebben zij de afgelopen weken gedaan middels een memo en een initiatiefvoorstel. Op basis hiervan en verschillende gesprekken presenteerde het College van Bestuur vandaag een memo met voorstellen.

Het College van Bestuur gaf aan dat collegegeldvrij besturen of flexstuderen geen opties zijn. Bij collegegeldvrij besturen zouden de studenten geen vakken mogen volgen, terwijl in de praktijk blijkt dat studentbestuurders vaak wel nog een aantal vakken volgen. Het uitbreiden van flexstuderen, dat momenteel nog in een proeffase zit, zou een enorme toename van administratieve lasten inhouden. 

Financiële compensatie

Een ander voorstel in de memo, waarbij studentbestuurders een extra financiële compensatie krijgen, wordt wel gerealiseerd. Het is de bedoeling dat bestuurders met een bestuurstermijn van negen maanden twee extra beursmaanden ontvangen. Momenteel zijn er 101 studentbestuurders die aan deze voorwaarde voldoen, wat de totale kosten op een bedrag van 60.600 euro brengt. Om het plan verder uit te werken, zal een werkgroep opgezet worden die de maatregelen en voorwaarden concreet uitwerkt.

De studentenfracties hadden nog wel kritiek op het voorgestelde plan. Zowel Front als SAM gaf aan dat het belangrijk is om de stijging van het collegegeld in de gaten houden bij het berekenen van de financiële compensatie. Ook willen beide partijen dat onderzocht wordt wie recht heeft op deze extra compensatie. Dit om misbruik te voorkomen. Het College van Bestuur was het met beide punten eens.

Werkgroep

Aan het einde van de discussie werd vastgelegd dat er eerst een werkgroep moet komen voordat bedragen en ontvangers van de extra compensatie worden vastgesteld. Wie in deze werkgroep zit is op moment nog niet duidelijk, dit zal later worden bepaald.  Ook is het maximale bedrag voor de extra compensatie vastgesteld op 80.000 euro. De concrete voorstellen zullen de komende maanden in een ‘Convenant Student Community’ uitgewerkt worden. De extra tegemoetkoming zal in het collegejaar 2020/2021 ingaan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.