Kamer over? Neem een student in huis

Studenten die radeloos op zoek zijn naar een kamer, het lijken er ieder jaar meer te worden. Bepaald geen visitekaartje voor de stad, vindt CDA Tilburg. En dus roepen ze mensen met een extra kamer op die te verhuren aan een student. Geïnteresseerden kunnen vanavond in de Esplanade informatie krijgen over de voor- en nadelen.

Vorig jaar stelden verschillende Tilburgse politieke partijen al vragen in de raad over het gebrek aan kamers voor de groeiende groep studenten. Vooral internationale studenten vissen vaak achter het net. Ze spreken de taal niet en hebben geen netwerk opgebouwd.

Er werd verbetering beloofd en een jaar lang werd er gewerkt aan oplossingen. Die kwamen er ook, denk aan de Cobbencampus, maar nog steeds onvoldoende om iedereen aan een kamer te helpen. “We wilden niet opnieuw vragen stellen en afwachten”, vertelt CDA-raadslid Ton Gimbrère. “Wij vinden dat het de verantwoordelijkheid is van de stad om studenten gastvrij te ontvangen. Campings of een logeerbedje zijn geen geschikte woon- en slaapomgeving voor een student.” Dus besloot het CDA zelf de handen uit de mouwen te steken en een oud idee nieuw leven in te blazen.

Een win-winsituatie

“Vroeger was het heel normaal om een kamer in je eigen huis aan studenten te verhuren. Ik huurde in mijn studententijd zelf ook een kamer bij een hospes”, vertelt Gimbrère. Tegenwoordig gaan studenten eerder op zoek naar een studentenhuis of zelfstandige studio. Bij het huren van een hospita denkt men toch snel aan alle beperkingen die aan kostgangers werden opgelegd. Geen gasten mee naar je kamer, na 21.00 uur stilte, dat soort zaken.

“Campings of een logeerbedje zijn geen geschikte woon- en slaapomgeving voor een student”

Maar de tijden zijn veranderd en een student in huis zou volgens Gimbrère zomaar een win-winsituatie kunnen zijn. “Het is tegenwoordig gebruikelijk dat oudere mensen langer in huis blijven wonen. Sommige van hen voelen zich eenzaam of onveilig, of hun huis is veel groter dan ze eigenlijk nodig hebben. Ook zijn er mensen die moeite hebben met rondkomen omdat hun pensioen of inkomen niet toereikend is.”

In al deze situaties kan het een uitkomst zijn om een student in huis te nemen, aldus Gimbrère. “Er is dan immers iemand die een oogje in het zeil houdt, met wie je zo nu en dan een praatje maakt en die ook nog huur betaalt.” Natuurlijk verwacht de kostganger daar ook iets voor terug. Zoals een prettige kamer, gebruik van keuken en badkamer en toegang tot het internet. Niet ieder huis of iedere persoon is geschikt voor deze constellatie.

Informatiebijeenkomst

Toch blijkt er wel degelijk belangstelling te zijn: “We hebben al veertig aanmeldingen voor de informatieavond”, vertelt het raadslid. “Daar zitten particulieren tussen, maar ook ondernemers die nog ruimtes leeg hebben staan en die mogelijk willen ombouwen tot woonruimte.” Ook studenten horen over het initiatief. “Gisteren kreeg ik een bericht op Facebook van een studente uit Bratislava die vertelde dat ze al weken wanhopig op zoek is naar woonruimte. Ik hoop dat we met deze actie een oplossing voor dit probleem kunnen bieden”.

De informatiebijeenkomst in de Esplanade begint vanavond om 19.00 uur en is bedoeld voor iedereen in Tilburg die erover nadenkt om een kamer te verhuren aan een student. Er zijn verschillende sprekers die o.a. vertellen over de fiscale aspecten, hoe het verzekeringstechnisch zit, welke huur je mag vragen en wat het betekent om een (internationale) student in huis te nemen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.