Interview Bas van Weegberg: “Jongeren hebben steeds minder zekerheden”

Interview Bas van Weegberg: “Jongeren hebben steeds minder zekerheden”

Bas van Weegberg is pas 22 jaar en heeft al een loopbaan waar je u tegen zegt. Naast zijn studie Arbeidsrecht aan Tilburg University zit hij in de gemeenteraad van Tilburg namens GroenLinks, is voorzitter van FNV Jong en lid van de Sociaal-Economische Raad. Univers ging met hem in gesprek over zijn opmerkelijke carrière, zijn idealen en de problemen van onze tijd.

Bas van Weegberg. Foto door Dolph Cantrijn.

Bas van Weegberg. Foto door Dolph Cantrijn.

Het is ronduit indrukwekkend hoeveel functies jij naast je studie weet te combineren. Hou je het hoofd nog boven water?

“Ja hoor! En ik heb ook nog tijd om te slapen en om mijn vriendin te zien. Het is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Ook in de gemeenteraad, er komt zoveel op je af. Daardoor moet je wel kiezen: wat vind ik nou belangrijk, waar ga ik mijn aandacht aan besteden? Zo heb ik ook een aantal thema’s gekozen die ik belangrijk vind, zoals het fietsbeleid, schoon vervoer en de circulaire economie. Daar hou ik me hoofdzakelijk mee bezig.”

Hoe ziet je week eruit?

“Maandag ben ik heel de dag bezig met de gemeenteraad en dinsdagavond hebben we fractievergadering. De rest van de week is wat flexibeler en bestaat uit colleges, zelfstudie en een dagje FNV Jong. Dat is maar één dag per week, dus dat scheelt. Het werk voor FNV Jong bestaat uit verschillende activiteiten: we vergaderen, bezoeken Tweede Kamerleden en wonen activiteiten bij.”

Waarom doe je dit allemaal?

“Ik vond politiek altijd al interessant. Het begon ermee dat ik ongelijkheid tegen wilde gaan. Toen ik 16 was, las ik een bericht over acht mannen die evenveel geld bezitten als de helft van de wereldbevolking. Ik vond dat een enorm probleem, dus wilde ik daar iets aan doen. Daarom werd ik lid van FNV Jong. Later wilde ik me ook inzetten tegen klimaatverandering, toen ben ik lid geworden van GroenLinks. Voor mij zijn ongelijkheid en klimaatverandering de twee grote problemen van onze tijd. Dit is mijn manier om een steentje bij te dragen aan een oplossing. Hier in mijn eigen gemeenschap in Tilburg en op landelijk niveau bij FNV Jong.”

“Het leenstelsel zie ik als een ordinaire bezuinigingsmaatregel”

Wat zijn volgens jou de uitdagingen voor de huidige generatie jongeren?

“Ik merk dat het voor onze generatie heel lastig is om een zeker bestaan op te bouwen in termen van wonen, werken en studeren met het leenstelsel. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om met slechts één inkomen een appartement in de vrije sector te huren. Dat is een probleem. Jongeren hebben de zekerheden niet meer die er vroeger wel waren. Dat zie ik als de allergrootste uitdaging voor onze generatie.”

Waarom ben je tegen het leenstelsel?

“Ik ben altijd al tegen het leenstelsel geweest, daarom was ik ook aanwezig bij de allereerste protesten. Toen bestond de zorg al dat het leenstelsel ongelijkheid zou versterken. Mensen willen bijvoorbeeld niet doorstromen vanuit het mbo of hbo omdat ze bang zijn voor de risico’s van de lening. Daarnaast werd in het begin al voorspeld dat de miljard die wordt bespaard, niet naar de verbetering van onderwijskwaliteit zou gaan. Ook werd ons aangepraat dat we geen problemen zouden ondervinden bij het verkrijgen van een hypotheek. Dat blijkt nu niet te kloppen. De gevolgen zijn alleen maar negatief, de positieve kwaliteitsimpuls blijft achter. Daarom zie ik het leenstelsel gewoon als een ordinaire bezuinigingsmaatregel.”

Foto door Dolph Cantrijn.

Foto door Dolph Cantrijn.

Bij jouw gemeenteraad profiel staat: “De toekomst is groen en sociaal”. Dat klinkt optimistisch. Ben je dat ook?

“Zeker. Het is een positieve manier om te zeggen: we kunnen echt iets doen. Als mensheid hebben we het zover laten komen dat we nu kampen met klimaatopwarming en groeiende ongelijkheid. Maar we kunnen ervoor kiezen om in de toekomst wèl groen en sociaal te zijn. En het lijkt me wel cool dat, als ik later de leeftijd van mijn vader heb, we niet continu waterrampen hebben en in Tilburg aan Zee leven.” 

Zou je jezelf als idealist omschrijven?

“Ja, ik denk het wel. Ik heb idealen en daar sta ik voor.”

Wie is voor jou een voorbeeld?

‘Twee mensen, die allebei een link met Tilburg hebben. De eerste is Johan Stekelenburg. Hij was burgermeester van Tilburg en ook voorzitter van FNV. Hij wilde graag dicht bij de bevolking zijn en iets goeds doen voor de mensheid. Die behoefte heb ik ook. Mijn andere voorbeeld is een naamgenoot, Bas Eickhout. Hij is de delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Hij bereikt echt concrete dingen, daar kijk ik wel naar op. Een aantal jaar geleden heeft hij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat schadelijke broeikasgassen uit koelkasten verboden werden. Dat klinkt saai, maar het heeft een hele grote impact op het klimaat.”

“Ik heb idealen en daar sta ik voor”

Wat doe je zelf om milieuvriendelijk te leven?

“Ik vind eerlijk gezegd dat we mensen niet constant de maat moeten nemen. In plaats daarvan moeten we het systeem veranderen. Grote bedrijven moeten meer verantwoordelijk gehouden worden. Maar goed, het helpt natuurlijk wel als je persoonlijk ook iets doet. Zelf rijd ik geen auto omdat ik geen rijbewijs heb. Ik probeer weinig te vliegen en eet ook weinig vlees. Op die manier draag ik mijn steentje bij.”

Wat is je tot nu toe het meeste bijgebleven uit je loopbaan?

“Vaak wordt er van jonge mensen een negatief beeld geschetst. Ze zouden niet meer sociaal en maatschappelijk begaan zijn. Maar ik weet zeker dat dat niet klopt, want dat heb ik de afgelopen jaren gezien. Er komt steeds meer beweging vanuit jongeren op gang om de wereld te verbeteren. Kijk maar naar de klimaatprotesten. Dat is wel iets wat me de afgelopen jaren bij is gebleven.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst wat de politiek betreft?

“Deze vraag krijg ik vaak, soms wel dagelijks. Ik weet het eerlijk gezegd nog niet. Ik heb niet echt een heilige graal. Ik wil gewoon iets doen wat ik leuk vind en waar ik het gevoel krijg iets aan de maatschappij bij te dragen. Daarnaast kun je in de politiek niets voorspellen.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.