Tilburg doet mee aan wietexperiment

Tilburg is één van de tien gemeenten die meedoen aan een experiment met legale overheidswiet. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.

Foto: Dolph Cantrijn

Foto: Dolph Cantrijn

De verkoop van softdrugs in coffeeshops wordt in Nederland gedoogd, maar de teelt en de levering van cannabis aan die coffeeshops is illegaal. Een schemerige constructie waar criminelen hun voordeel mee doen.

Het vier jaar durende experiment, waarin de overheid het telen en leveren van wiet faciliteert, moet duidelijk maken of de hele keten legaal gemaakt kan worden. Legalisering, zo veronderstellen voorstanders, waaronder verschillende burgemeesters, zou de wiethandel oninteressant maken voor criminelen. Dat leidt op haar beurt tot minder overlast en politie-inzet. Ook wordt verwacht dat door de overheid geteelde wiet kwalitatief veiliger is voor de volksgezondheid.

Kritiek

De Tweede Kamer ging begin dit jaar akkoord met het wetsvoorstel van D66 om te experimenteren met legale verspreiding van wiet. De Eerste Kamer moet nog met het voorstel instemmen.

Terwijl de contouren van het experiment steeds duidelijker worden, klinkt er ook kritiek. Zo doen de vijf grote steden niet mee, onder andere vanwege de eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen. En coffeeshophouders vinden het bezwaarlijk dat er alleen met wiet wordt geëxperimenteerd en niet met hasj. Terwijl dat wel een derde van hun omzet is.

Canada als voorbeeld

Een delegatie van de Nederlandse politie ging onlangs op werkbezoek naar Canada. Daar is men de experimenteerfase allang voorbij en werd cannabis vorig jaar gelegaliseerd. Na gesprekken met Canadese collega’s, kwamen zij tot de conclusie dat legalisering van de hele wietketen niet direct tot minder drugscriminaliteit leidt.

“Qua criminaliteit zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat het nieuwe cannabissysteem de criminelen de wind uit de zeilen heeft genomen”, vertelde Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University en lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie, in de Volkskrant. “Voorlopig is het nog een grote vraag of het legale systeem in Canada opgewassen zal zijn tegen de macht en de omvang van het illegale systeem.”

Zeker zesentwintig gemeenten gaven zich voor het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Morgen komt een commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus met een advies welke tien gemeenten het meest geschikt zijn voor deelname aan het experiment. Daar zitten volgens de NOS in ieder geval de gemeenten Tilburg, Breda en Almere bij. Na akkoord van het kabinet is het de bedoeling dat de proef in 2021 van start gaat.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.