Met 2,5 miljoen gaan Tilburgse onderzoekers honger bestrijden

Met 2,5 miljoen gaan Tilburgse onderzoekers honger bestrijden

Honger in Afrika bestrijden en mensen helpen zichzelf te voeden. Met dit ambitieuze doel gaan Tilburgse wetenschappers de komende drie jaar aan de slag. Tilburg University en het ministerie van Buitenlandse Zaken investeren samen 2,5 miljoen in de plannen.

Het Zero Hunger Lab zal volgens hoogleraar Operations Research Hein Fleuren een open platform zijn dat de samenwerking bevordert tussen universiteiten, overheden, ngo’s, bedrijven en lokale gemeenschappen. Inzet is wereldwijd anders omgaan met voedsel- en voedingsveiligheid.

Fleuren: “Wereldwijd lijden 1 miljard mensen aan ondervoeding, raakt een derde van het geproduceerde voedsel kwijt of wordt verspild en hebben 2 miljard mensen overgewicht. Het is glashelder dat de wereld zichzelf niet op een gezonde of duurzame manier voedt. Met dit project willen we de situatie veranderen door lokale boeren, gemeenschappen, logistieke dienstverleners en de overheid in staat te stellen honger te bestrijden.”

Grote maatschappelijke problemen aanpakken

Het is niet voor het eerst dat Tilburgse wetenschappers hun kennis inzetten om de wereldbevolking te voeden. Fleuren ontwikkelde samen met collega’s al algoritmen voor het UN World Food Programme. Daarin wordt rekening gehouden met voedingswaarde, maar ook met de logistieke kosten en mogelijkheden. Dit model is intussen al toegepast in Syrië, Jemen, Irak en Ethiopië en heeft er volgens de onderzoekers aan bijgedragen dat miljoenen mensen extra gevoed konden worden.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Met innovatieve data science, wil Zero Hunger Lab een bijdrage leveren aan het VN-doel om honger uit te bannen in 2030. Een doelstelling die goed past bij wat men voor ogen had bij het opzetten van het Tilburgse Impactprogramma, waarin wetenschappers grote maatschappelijke problemen aanpakken. Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur, is ambassadeur van het project.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.