Anne Lafarre: “Ik drink twee liter thee, nooit koffie”

Anne Lafarre: “Ik drink twee liter thee, nooit koffie”

Een avond Netflix kijken of liever een boek lezen? Nachtmerries, dromen en persoonlijke eureka-momenten: in de rubriek 13 vragen aan laten wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: Anne Lafarre, universitair docent aan Tilburg Law School.

Anne Lafarre. Foto Jack Tummers

Anne Lafarre. Foto Jack Tummers

1. Waar krijgt u uw ideeën voor onderzoek?

In de supermarkt, of tijdens het wandelen. Ik ging vaak wandelen toen ik aan mijn proefschrift werkte. Alleen, of met collega’s, vaak met een kop thee van de Starbucks. Je bent even weg van je bureau, waar je tussen vier muren zit. Je krijgt er letterlijk een ruimere blik van. Tijdens drukke collegeperioden heb ik er minder tijd voor. En je kan het niet altijd afdwingen, ideeën komen als je ze niet verwacht.

2. Als u een wetenschapper was in een ander vakgebied, wat zou u dan zijn?

Natuurkundige, als ik aan iets totaal anders denk. Op de middelbare school vond ik natuurkunde heel interessant, ik vond het leuk om te begrijpen hoe bijvoorbeeld geluid werkt. Biologe zou ook nog kunnen, omdat ik het fascinerend vind hoe planten met elkaar communiceren. Uitzoeken hoe de dingen werken die je niet ziet, dat is het in beide gevallen wel. Of ik zou me op de kunstmatige intelligentie richten en robots ontwerpen, zodat er eentje het huishouden kan doen.

3. En als u geen wetenschapper was, wat zou u dan doen?

Dan zou ik misschien als consultant werken, of als beleidsmedewerker. Tijdens mijn studie heb ik weleens gedacht dat ik het leuk zou vinden om bij bijvoorbeeld de Europese Commissie of Autoriteit Consument en Markt‎ te belanden, omdat je dan werkt op het snijvlak van recht en economie. Daar liggen mijn interesses. Maar de wetenschap blijft erg leuk.

4. Wat zou algemene kennis moeten zijn?

Misschien wat basale juridische kennis. Waarom leer je wel over economie op de middelbare school, maar niet over rechten? Later kom je in aanraking met arbeidscontracten, verzekeringen, hypotheken… Het zou waardevol zijn als je weet hoe je daarmee omgaat.

5. Uw persoonlijke eureka-moment?

Toen ik aan mijn proefschrift werkte, stond ik met een collega te praten en kreeg ik ineens een goed idee voor een onderzoeksmethode. Ik wilde het effect van de implementatie van een nieuwe Europese richtlijn meten, en onderzoeken of dit effect in lijn was met de bedoeling van deze richtlijn. Dat idee hielp me om verder te schrijven en was uiteindelijk bepalend om mijn proefschrift af te ronden.

6. Wat weten maar weinig mensen over u?

Dat ik twee liter thee per dag drink, maar nooit koffie. Of dat ik graag schilder. Vroeger deed ik dat veel, dan haalde ik linnen doeken en schilderde ik bijvoorbeeld landschappen. Om even rustig te worden. Ook tekende ik veel, ik heb nog een doos met collegeaantekeningen. Daar staan vogels in de rand, en bomen, of een huis.

7. Uw huis staat in brand en u kunt maar één bezitting redden. Wat neemt u mee en waarom?

Ik hecht niet zo veel aan spullen, al zou ik het natuurlijk heel vervelend vinden als ons huis afbrandt. Nou, trouwens: Last Night van James Salter, een bundel korte verhalen waar mijn vriend een mooie persoonlijke boodschap in heeft gezet. En verder in elk geval mijn telefoon, om de brandweer te kunnen bellen.

8. Waar ligt u wakker van?

Toch wel de opwarming van de aarde, het weer dat extremer wordt, en de voorspelling dat rond de volgende eeuwwisseling een deel van Nederland onder water zou kunnen staan. Je ouderlijk huis onder de golven, dat is een raar idee.

9. Waar komt u niet aan toe?

We zijn al een hele tijd van plan om op zoek te gaan naar een grotere boekenkast. Om een of andere reden komt het daar niet van. Intussen staan er een paar flinke stapels boeken in ons huis, je zou denken dat dat een goeie reminder is.

10. Wat moet er in onze maatschappij echt veranderen?

Er wordt veel haat gezaaid, er is veel negativiteit. Waar is dat goed voor? Als we elkaar wat respectvoller aanspreken, komen we verder – ook als we het met elkaar oneens zijn. Een verandering kan beginnen bij de mensen met een publieke functie. Politiek leiders doen vaak ongenuanceerde en botte uitspraken. Ze lijken soms niet door te hebben dat ze een voorbeeld zijn voor velen.

11. Fundamenteel onderzoek of toegepast onderzoek?

Allebei, het één ondersteunt het ander. Een soort yin en yang. Fundamenteel onderzoek is belangrijk omdat het gericht is op de grotere vragen en beginselen. Toegepast onderzoek is juist weer belangrijk door de directe link met de praktijk en concrete problemen. In mijn vakgebied gaat het vaak om toegepast onderzoek, maar ook hier is fundamenteel onderzoek van belang, om de grotere vraagstukken rechtstheoretisch of juist empirisch te onderzoeken.

12. Netflix of lezen?

Lezen in de trein of als ik een avond alleen doorbreng, Netflix als ik een avond met mijn vriend doorbreng. Ik lees veel verschillende boeken. De laatste weken bijvoorbeeld van Dimitri Verhulst, David Baldacci en Tim Fransen. En Netflix? Van alles, van Breaking Bad tot How I Met Your Mother.

13. Nederlands of Engels?

Als het om werk gaat, geef ik de voorkeur aan het Engels. We hebben een heel internationale vakgroep, internationale samenwerkingen en we publiceren in het Engels. Soms vind ik het zelfs spannend om in het Nederlands te presenteren of college te geven. Zeker met al die Engelstalige vaktermen. Ik zou het wel zonde vinden als Nederlandstalige studies verdwijnen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.