Nood breekt nudging-wetten

Op een dag zaten er stickers op de muren van het trappenhuis van het Tiasgebouw. Naast de liftdeuren en op de traptreden. Motiverende kreten roepen ons toe: ‘Yes, vandaag neem ik de trap!’ en ‘Traplopen geeft energie’. Een schoolvoorbeeld van nudging.

Fotografie: Super Formosa Photography

Fotografie: Super Formosa Photography

De term nudging is lastig vertaalbaar naar het Nederlands, maar betekent zoiets als ‘een zacht duwtje in de rug geven’. Niet dwingend, maar vrijblijvend. Met een positieve insteek de betere keuze de meest logische keuze maken. Deze traploopnudgingactie maakt onderdeel uit van het Healthy Campus Project. Maar als kritische wetenschapper vraag je je natuurlijk altijd af: werkt het ook?

Nudging zou het ei van Columbus kunnen zijn, gezien de aandacht in zowel de populaire als wetenschappelijke media. Het aantal publicaties dat oppopt bij de zoekterm ‘nudging’ in Sciencedirect is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Dan zijn er vast ook specifieke onderzoeken naar de effecten van traploopnudging. Een quick & dirty scan leert dat die er wel zijn, maar dat ze zeer gevarieerd zijn in opzet en even gevarieerd in resultaten. En behalve potentiële effecten van interventies zoals stickers, blijkt ook de inrichting van het gebouw zelf van invloed. Dus waar zijn de trappen en liften en hoe zien ze eruit? 

Of onze eigen universiteit kwantitatief onderzoek doet naar het effect van hun traploopnudges, is mij niet bekend. Ik hoor het graag. Kwalitatief winstpunt in het Tiasgebouw was wel dat we er als medewerkers over gingen praten. Soms dan toch. Of we er meer door zijn gaan traplopen? Geen idee. We zaten verdeeld over verdieping drie en zes en persoonlijk had ik een vuistregel: voor drie verdiepingen opwaarts nam ik de trap, voor zes de lift. Naar beneden liep ik wel zes trappen. Daar was niets in veranderd met de komst van de stickers.

Recentelijk verhuisden we terug naar ons oorspronkelijk thuishonk, het Koopmansgebouw. We betrokken de zevende etage. Dat zijn veel trappen. Nudging-stickers zijn er (nog) niet. Internet aanvankelijk ook niet, maar dat werd gelukkig snel verholpen. Nudging-stickers verwacht ik voorlopig ook niet, aangezien verhuizers en bouwvakkers nog volop pogen alle verdiepingen überhaupt ingericht en afgewerkt te krijgen. En daar blijkt de sleutel tot traploopstimulatie te liggen!

Liften zijn grotendeels gereserveerd voor de fysiek werkende mensen en meubilair dat wacht op een enkeltje naar boven. De denkend werkende mensen worden voor de keuze gesteld: wachten tot je een ons weegt of de trap nemen. En als de nood hoog is, is de keuze snel gemaakt. Dan blijken zeven verdiepingen best te doen mits je een rustig tempo aanhoudt. Niks subtiel duwtje in de rug dus, maar gewoon rücksichtslos de boel versperren en we lopen!

Maar ja, of dit een duurzame oplossing is? Dat ligt eraan hoe lang deze situatie nog van kracht blijft. Onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld twee maanden nodig hebben voor het aanleren van een nieuwe gewoonte. Dan zijn we nu ongeveer halverwege. Dus, bouwvakkers en verhuizers: neem jullie tijd, hang nog wat extra schilderijen op, kom het klimaatsysteem nog eens controleren en geef gehoor aan elk verzoek tot herinrichting van de zopas ingerichte ruimtes!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.