Bedenker van universitaire wifi Eduroam in Internet Hall of Fame

Bedenker van universitaire wifi Eduroam in Internet Hall of Fame

De initiatiefnemer van Eduroam, Klaas Wierenga, is opgenomen in de internationale Internet Hall of Fame. Eduroam was aanvankelijk een systeem waarmee studenten en medewerkers van alle Nederlandse universiteiten gebruik kunnen maken van de wifi van elkaars instellingen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldomspannend netwerk.

laptop, campus, internet, studeren, gras, cobbenhagen, lenteFoto: Jane Peijen

Wie inlogt op de wifi van de universiteit doet dat via Eduroam. Prima, zullen de meesten zeggen, als de verbinding maar goed is en het internet snel. Maar als je hier kunt inloggen, kun je dat ook op onderwijsinstellingen in het hele land. En in het buitenland: meer dan honderd landen werken ermee.

Hoe groot Eduroam is, is voor velen vaak nog een verrassing, merkt Corno Vromans, directeur LIS (Library & IT Services) en dus de internetbaas van Tilburg University. “Dan krijg ik weer een berichtje: Hé Corno, ik ben op Harvard en ik kan hier meteen het netwerk op.” Dat was ooit anders, Vromans herinnert zich nog wel hoe dat ging. “Wanneer we als ict’ers van verschillende universiteiten in Nederland samenkwamen, ging het eerste kwartier van zo’n overleg meestal over hoe je kon inloggen op het netwerk van de gastuniversiteit. Vanuit dat probleem is Eduroam bedacht.”

Een paar afspraken en klaar is Kees

Technisch stelt het eigenlijk niets eens zoveel voor, legt Vromans uit. “De opzet is zo simpel dat je denkt: Ja natuurlijk. Het is vooral een kwestie van een paar afspraken met elkaar maken en klaar is Kees.” Vandaar dat het systeem zo groot kon worden. In Nederland is de beschikbaarheid van wifi via Eduroam ook al lang niet meer beperkt tot alleen het hoger onderwijs. In Nederland zijn er ondertussen al 1500 locaties waar je als Tilburg University student of medewerker je wifi kunt tappen. Over de hele wereld telt Eduroam zelfs 26.000 wifispots in zo’n 101 landen.

En juist daarom is het ook helemaal terecht dat Wierenga in de Internet Hall of Fame is opgenomen, stelt Vromans. “Ook al is de techniek redelijk simpel, als je het voor elkaar krijgt om wereldwijd alle universiteiten op die manier bij elkaar te krijgen, heb je echt wel wat gepresteerd.”

kaart eduroam

De wereldwijde connectiviteit heeft eigenlijk maar één nadeeltje, weet de LIS-directeur. “Je kunt niet inloggen met alleen je usernaam, dat moet met usernaam@uvt.nl. Waarom kan dat niet gewoon met mijn usernaam, wordt wel eens gevraagd. Dat is om de servers van andere instellingen te laten weten waar ze kunnen controleren of je wel echt recht op toegang hebt.”De Internet Hall of Fame is een oeuvreprijs voor mensen die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van het wereldwijde web. De prijs wordt toegekend en uitgereikt door de Internet Society (ISOC). Tot de Internet Hall of Fame behoren grote namen zoals Tim Berners-Lee en Vint Cerf. Klaas Wierenga is de vijfde Nederlander die toetreedt tot de Hall of Fame. Hij werkt nu bij GeANT, een Europese e-netwerk voor onderzoek en onderwijs

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.