De goudmijn van de gemeente Tilburg

Heel Tilburg moet – wijk na wijk – aan het betaald parkeren. De komende maanden zijn bewoners (en bezoekers) van de wijken Broekhoven, Fatima, De Reit, Korvel, Uitvindersbuurt, Oerle, Loven-Besterd, Hasselt, Goirke en Groeseind de pineut. Betaald parkeren is volgens de gemeente noodzakelijk om parkeeroverlast in de wijken tegen te gaan.

Nu nog kost die verplichte parkeervergunning 5 euro per maand voor bewoners. Als een soort van ’schappelijke introductieprijs’. Bezoekers betalen 1 euro per uur, waarbij bezoek van bewoners korting krijgt. Dat die prijzen de komende jaren (fors) zullen stijgen, behoeft geen betoog.

Ben ik nu te cynisch? Welnee. De meeste wijken in Tilburg waar betaald parkeren wordt ingevoerd, ondervinden namelijk helemaal geen parkeerproblemen! En áls die er al zijn, dan worden ze veroorzaakt doordat je in de direct naastliggende wijken enkel nog maar betaald kunt parkeren. Aanvankelijk hield de gemeente enquêtes onder bewoners. Tilburgers mochten zelf bepalen of in hun wijk betaald parkeren werd ingevoerd of niet. Maar sinds 2016 zijn die enquêtes niet bindend meer. Het maakt dus geen hol meer uit of bewoners voor- of tegenstemmen. Als het de gemeente behaagt om betaald parkeren in te voeren in welke wijk dan ook, dan doet zij dat gewoon.

Want laten we wel wezen: als het de gemeente Tilburg niet om het geld te doen is, maar louter om het oplossen van een parkeerprobleem, waarom maakt zij de parkeervergunning voor bewoners dan niet gratis? Het antwoord: de gemeente voelt er niets voor om makkelijk geld te laten liggen. Zo lopen de kosten voor de renovatie van de stadskantoren aan het Stadhuisplein en Koningsplein in razend tempo op. Laatst moest er weer 13 miljoen euro bij, waardoor de renovatiekosten nu worden ingeschat op het astronomische bedrag van 120 miljoen euro. Oftewel 50 miljoen euro meer dan de oorspronkelijke begroting. Geen idee hoeveel ambtenaren daar dagelijks hun boterhammetje eten, maar deel die 120 miljoen euro voor de grap eens door dat aantal. Dan weet je wat de renovatie van één werkplek kost.

Intussen rijdt de scanauto van de gemeente zijn rondjes door de stad. Een high tech-wagen met zestien camera’s op het dak. Geen foutparkeerder die ontsnapt aan deze rijdende boetemachine. Schreven voorheen alle Tilburgse boa’s tezamen gemiddeld 1560 boetes per maand uit, de scanauto van de gemeente Tilburg is verbonden met een printertje dat er elke maand 4700 uitpoept. Een goudmijn!

En dan als gemeente ook nog het lef hebben om te klagen dat de scanauto af en toe wordt klemgereden door boze burgers. Ik snap wel waarom. De gemeente Tilburg mag in haar handjes knijpen dat boze burgers geen boze boeren zijn. Want dan was die scanauto allang gesandwiched tussen twee colonnes tractors, onderweg naar het stadhuis. En terecht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.