Studenten in tenten: weinig zorgen bij Van Engelshoven

Aan het begin van het academisch jaar kampeerden Tilburgse studenten in het Spoorpark vanwege de woningnood. In andere Nederlandse steden speelden zich soortgelijke taferelen af. Toch lijkt onderwijsminister Van Engelshoven er niet wakker van te liggen.

20190815_Camping

Hoeveel studenten slapen eigenlijk in bungalowparken en tenten vanwege het tekort aan kamers? En hoe worden zij begeleid naar een fatsoenlijke woning? De SP had een aantal prangende vragen aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven over de woningnood onder studenten. In haar beantwoording van de kamervragen in een brief weigert Van Engelshoven de noodklok te luiden.

De minister geeft aan dat ze navraag heeft gedaan bij verschillende onderwijsinstellingen en dat de situatie “genuanceerder is dan in de genoemde media artikelen wordt gesteld.” Iedere stad heeft zijn eigen aanpak, concludeert de minister, passend bij de lokale situatie. Uiteindelijk wordt er altijd een oplossing gevonden.

Tijdelijk tentenkamp

Over de situatie in Tilburg schrijft Van Engelshoven: “In Tilburg heeft een studentenvereniging een tijdelijk tentenkamp georganiseerd. Alle studenten die hier gebruik van hebben gemaakt zijn overigens aan een kamer geholpen. In Tilburg zijn daarnaast initiatieven gestart om studenten tijdelijk accommodatie aan te bieden, zoals in een vakantiepark (70 studenten), een hostel (80 studenten) en bij een hospita (30 studenten). Eén van de faculteitsgebouwen is verbouwd en biedt plek aan 89 studenten. De housing office van Tilburg University treedt op als actieve bemiddelaar. Vele studenten hebben alsnog permanent huisvesting gevonden. Met betrekking tot het vakantiepark zijn er afspraken gemaakt om de kosten voor studenten te beperken.”

Kortom, lijkt de minister te zeggen: niets aan de hand, loopt u gerust verder. Dit terwijl de woningnood voor Tilburgse studenten dit jaar groter was dan ooit. Pas na grootschalige media-aandacht kwamen er concrete oplossingen. Ook schreef Univers over wurgcontracten die woningzoekende studenten kregen aangeboden.

Maximale huurprijs voor een tent

Op de vraag of studenten voldoende beschermd zijn tegen te hoge huurprijzen en asociale contracten, antwoordt de minister dat er een campagne is geweest waarin studenten op hun rechten zijn gewezen. Ook draaien er landelijk vijf pilots waarin malafide verhuurpraktijken worden onderzocht.

Dat de SP niet gespeend is van gevoel voor humor, blijkt uit de vraag wat de maximale huurprijs is voor een tent. De minister: “Het huurpuntensysteem richt zich alleen op onroerend goed. Tenten zijn geen onroerend goed.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.