Afgestudeerde Kenianen schrijven massaal scripties voor westerse studenten

Afgestudeerde Kenianen schrijven massaal scripties voor westerse studenten

Scripties en proefschriften schrijven voor luie studenten in westerse landen. Net afgestudeerde Kenianen verdienen er goud geld aan, soms wel veertien keer meer dan gemiddeld.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Je hebt net je bachelor afgerond aan de Katholieke Universiteit in Nairobi en staat te popelen om aan de slag te gaan. In Kenia is dat een flinke uitdaging. Een cum laude diploma of de juiste contacten binnen jouw vakgebied bieden beslist geen zekerheid.

In het West-Afrikaanse land Kenia heerst een grote werkloosheid van ongeveer veertig procent. Vooral voor mensen onder de dertig jaar zijn de vooruitzichten somber.

Loon 14 keer hoger dan gemiddeld

Veel jonge afgestudeerden gaan daarom aan de slag voor Engelstalige studenten elders in de (westerse) wereld, die geen zin hebben om zelf hun scriptie of proefschrift te schrijven. Via bemiddelaars worden de jonge Kenianen ingehuurd, zodat zij niet weten waar hun ‘klanten’ vandaan komen.

De verleiding om het werk te gaan doen is groot. Per maand kunnen zij wel 1800 euro kan verdienen. Ter vergelijking: de gemiddelde Keniaan verdient 125 euro per maand.

‘Ik heb het bij drie scripties gelaten’

De met zeer hoge cijfers afgestudeerde Elisabeth Sila was zo iemand die zich door de hoge geldbedragen liet verleiden. “Ik kan me dat goed voorstellen. Je hebt geld nodig om te overleven,” liet ze weten aan Trouw.

Sila liet zich inhuren voor het geven van bijles, dacht ze, totdat ze verzoeken kreeg voor het schrijven van hele scripties. “Het betaalde echt goed, maar ik heb het bij drie keer gelaten. Ik wil best helpen, maar een heel werk inleveren dat iemand misschien een tien oplevert die daar niets voor heeft gedaan, dat ging wat mij betreft te ver.”

Industrie is honderden miljoenen waard

Volgens Thomas Lancaster, onderzoeker aan het Imperial College in Londen, gaat het om een industrie met een waarde van honderden miljoenen Britse ponden. “Alleen al in Groot Brittannië tientallen miljoenen,” zegt de academicus na onderzoek naar academisch bedriegen tegen Trouw. “Kenia is het land waar het meeste van dit soort werk vandaan komt.”

Buitenlandse universiteiten zijn op de hoogte van dit fenomeen. Ze hebben aangedrongen dat Paypal geen betalingen van bemiddelingsbureaus meer verwerkt. Daarnaast heeft Turnitin software ontwikkeld die het makkelijker moet maken om plagiaat te ontdekken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.