In memoriam: Johan Denollet (1957-2019)

Met grote verslagenheid delen wij het droevige bericht van het overlijden van Prof. dr. Johan Denollet, oprichter en directeur van het Center of Research on Psychological and Somatic disorders (CoRPS) en voormalig voorzitter van het Departement Medische en Klinische Psychologie.

Johan Denollet. Foto Ton Toemen

Johan Denollet. Foto Ton Toemen

Johan werkte sinds 2000 bij Tilburg University en richtte zich op onderzoek en onderwijs op het gebied van de klinische psychologie in de medische setting. Zijn uiterst succesvolle loopbaan kenmerkte zich door belangrijke publicaties in onder andere The Lancet en Psychological Bulletin. Hij ontdekte Type D persoonlijkheid in zijn werk als psycholoog op de afdeling Hartrevalidatie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Na zijn benoeming werd hij al snel hoogleraar. Hij richtte de unieke tweejarige masteropleiding Medische Psychologie op, en zette zijn baanbrekende onderzoek voort naar de rol van Type D persoonlijkheid als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. In 2016 ontving Johan de J.J. Groen Lifetime Award voor zijn gehele oeuvre.

Johan was een verbinder, iemand met aandacht voor iedereen als persoon. Hij vond het erg belangrijk dat het goed met je ging. Voor velen was hij een mentor, een luisterend oor. Hij zette je aan tot denken over werkdruk, over het nastreven van je persoonlijke doelen, en vooral over wetenschappelijke kwaliteit en theorievorming.

Johan begon de werkdag vroeg, meestal was hij om een uur of zeven wel op de universiteit. Hij is naast zijn substantiële bijdragen aan de faculteit en de universiteit ook buitengewoon verdienstelijk geweest in het verbreden van de internationale reputatie van Tilburg University.

Johan hield van muziek, vooral heavy metal, waar je – als je ’s ochtends erg vroeg aanwezig was – van kon meegenieten. Hij kon dansen als de beste, wat hij regelmatig liet zien op feestjes en congresdiners. Wat hebben we genoten van zijn persoon en zijn gedrevenheid.

In maart 2018 kreeg Johan te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Na uitgebreide chemo- en immunotherapie kwam hij weer wekelijks terug op het werk. Zijn passie voor onderzoek heeft hij steevast behouden, ook tijdens zijn ziekte. Johan’s betrokkenheid bij zijn promovendi was geweldig tot op het laatste moment. Het afscheid was niet onverwacht, maar het einde kwam toch veel te snel.

Onze gedachten zijn bij Ilse, zijn vrouw, en zijn twee zoons Alexander en Laurens. Wij wensen hen veel sterkte bij het verwerken van hun verdriet. Wij denken aan Johan terug in dankbaarheid. We zullen hem immens missen.

Namens het College van Bestuur van Tilburg University
Prof. dr. Klaas Sijtsma, rector magnificus

Namens het Bestuur van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences
Prof. dr. ir. Jantine Schuit, decaan

Namens alle collega’s en oud-collega’s van het departement Medische en Klinische Psychologie
Prof. dr. Tom Smeets, departementsvoorzitterUnivers sprak Johan Denollet enkele maanden geleden over zijn wetenschappelijke carrière en ziekte: “Ik voelde dat het niet goed zat.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.