Regels zijn regels: katten moeten straatverbod krijgen

Loslopende katten moeten verboden worden, schrijven twee Tilburgse onderzoekers in een artikel. Katten brengen grote schade toe aan de biodiversiteit, stellen ze. En daarom zit er op grond van het Europese natuurbeschermingsrecht niets anders op dan de kat in heel Europa aan banden te leggen.

Op basis van de eigen Europese regels moeten EU-lidstaten loslopende katten verbieden en maatregelen nemen tegen zwerfkatten en verwilderde katten. Dat concluderen roofdierrecht-onderzoeker Arie Trouwborst en hoogleraar EU-recht Han Somsen in een artikel in het Journal of Environmental Law. De kat vangt als getalenteerde jager niet alleen te veel vogeltjes, maar is ook een bedreiging voor het bestaan van onder andere knaagdieren, spitsmuizen, vleermuizen, hagedissen, slangen, kikkers, kevers, vlinders en libellen.

Tilburgs raadslid Hans Smolders lijkt erg blij te zijn met de publicatie. Enige jaren geleden riep hij al op tot een straatverbod voor katten, ook al heeft hij daarvoor andere redenen. “Het is ontzettend asociaal van de baasjes om hun katten in buurten los te laten rondlopen en de tuinen van buren te laten onderpoepen,” zegt hij in Brabants Dagblad. Met dit onderzoek in de achterzak, vraagt hij nu opnieuw om boetes voor niet-aangelijnde katten op straat.

In het artikel maken de onderzoekers overigens duidelijk dat een katten-straatverbod enigszins te vergelijken is met de recente verlaging van de maximumsnelheid. “Het aanpakken van loslopende huiskatten is relatief eenvoudig en goedkoop, vergeleken met het aanpakken van andere vormen van verlies aan biodiversiteit als niet-duurzame landbouw, houtkap, visserij, mijnbouw en klimaatverandering.”

De plannen zijn slecht nieuws voor onze campuskatten, ook zij zouden dan binnen moeten blijven

De plannen zijn slecht nieuws voor onze campuskatten, ook zij zouden dan binnen moeten blijven

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.