Wint Quiet Community Tilburg de nationale vrijwilligersprijs?

Wint Quiet Community Tilburg de nationale vrijwilligersprijs?

Lichtpuntjes creëren voor mensen die in armoede leven. Daar zetten de vrijwilligers van Quiet Community Tilburg zich al bijna vijf jaar voor in. Hun werk is niet onopgemerkt gebleven. Ze zijn genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijs 2020.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Genieten van een gezellig etentje in een restaurant. Je laten verwennen bij de kapper of schoonheidsspecialist. Een film kijken in de bioscoop. Het zijn de kleine dingen die het leven leuk maken. Dingen die mensen met een (hele) kleine portemonnee zich vrijwel nooit kunnen veroorloven.

Vrijwilligersorganisatie Quiet Community Tilburg bedacht een simpele en doeltreffende manier om daar verandering in te brengen. Hoe? Door lokale sponsoren te zoeken die hun producten of diensten gratis aanbieden aan personen en huishoudens die van een minimuminkomen moeten rondkomen. De zogenaamde ‘members’ van de Quiet Community. In Tilburg gaat het ondertussen om 400 sponsors en 1.500 huishoudens.

Van Tilburgs idee naar nationale beweging

De eerste community ontstond in 2013 in Tilburg. Met als beginpunt de uitgave van de Quiet 500 glossy, waarin armoede in Nederland een stem en gezicht kreeg. Dit als tegenhanger van de Quote 500, waarin de allerrijkste Nederlanders in beeld worden gebracht.

Een landelijke uitrol liet niet lang op zich wachten. Ondertussen zijn er al tien communities. Op Groningen na allemaal in het zuiden van het land.

Dat het werkt bewijzen de hartverwarmende verhalen. Zo kregen 88 Tilburgse kinderen een voor hen noodzakelijke, maar onbetaalbare, fiets of laptop dankzij een sponsoractie. En mochten veertig vrouwelijke leden van 55+ zich drie uur lang laten verwennen door een team van kapsters, schoonheidsspecialistes en pedicures, dankzij een anonieme sponsor.

“Eerst voelde ik me een beetje bezwaard, maar als ik heel eerlijk ben: hier was ik écht aan toe”, vertelt een van de gelukkigen op de site van de organisatie. “Even alle zorgen van je af kunnen laten glijden… héérlijk! Ik kan er weer tegenaan!”

Stemmen verzamelen

En nu is Quiet Community Tilburg dus genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijs. Een prijs voor bijzondere en inspirerende vrijwilligersinitiatieven. Als dank voor hun inzet voor de samenleving.

De winnaar van de juryprijs krijgt 6.000 euro. Daarnaast is er een publieksprijs van 2.500 euro, die gewonnen kan worden door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. De stembussen zijn geopend tot en met 22 maart. Op zaterdag 28 maart worden de winnaars bekendgemaakt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.