Bas Ramaekers: “Je hoeft niet overal naartoe, maar soms heb je gewoon zin in een borrel”

Bas Ramaekers: “Je hoeft niet overal naartoe, maar soms heb je gewoon zin in een borrel”

Je kunt ze de CEO’s van de studentenwereld noemen, de voorzitters van de faculteitsverenigingen. Wie zijn ze, wat doen ze? Univers interviewde de voorzitters van Asset, Magister JFT, Idea en sportkoepel FOSST. Ze werken, vaak wat achter de schermen, voor de belangen van duizenden studenten. Deze week: Assetvoorzitter Bas Ramaekers. Niet echt een feestneus, wel een Bourgondiër.

Helemaal aan het einde van de gang op de eerste verdieping van het Esplanadegebouw is de Asset bestuurskamer. Hier brengt Bas Ramaekers (22) zijn dagen door. Hij is de grote baas van de faculteitsvereniging van de Tilburg School of Economics and Management, de grootste van de universiteit.

In zekere zin is hij ook het voltallige personeel. Als enige werkt hij fulltime voor het algemene Assetbestuur, zijn medebestuursleden zijn de voorzitters van de onder Asset vallende departementen. Zij verdelen hun tijd tussen twee besturen.

Bas Ramaekers. Foto: Dolph Cantrijn

Bas Ramaekers. Foto: Dolph Cantrijn

Van postbode tot management

“Mijn werk is heel divers. Ik vertegenwoordig Asset binnen en buiten de universiteit. Bijvoorbeeld bij het managementteam van de faculteit, bij Career Services of Academic Forum. En ik maak deel uit van het klankbord van het Tilburgse Onderwijsprofiel, om ervoor te zorgen dat de zaken die wij belangrijk vinden daarin worden meegenomen.

“Maar ik doe ook hele kleine dingen. Ik sorteer bijvoorbeeld elke dag de mail en zorg ervoor dat alle afdelingen de juiste post krijgen. Klein is ook het verdelen van de posterplekken. Je moet ervoor zorgen dat posters worden opgehangen op plaatsen die ertoe doen.

“De bedoeling is dat ik acht uur per dag werk en tussen tien en vijf uur hier ben, maar meestal ben ik vroeger. Binnen het bestuur verdelen we de kamerdiensten. Ik heb de maandag. Dan beantwoord je vragen van bezoekers, of help je leden die hun ledenkaart komen afhalen.

“Het kan heel laat worden, maar dat is niet erg”

“Andere dagen kunnen weer helemaal vol zitten met meetings. Dan moet je aan het eind van de dag nog een uurtje doorgaan om de administratie bij te werken. Het kan ook laat worden als ik de ledenvergadering moet voorbereiden. Maar dat is niet erg. Ik wil niet om vijf uur naar huis gaan met de kennis dat alles nog niet goed geregeld is. Dan blijf ik ermee in mijn hoofd zitten.

“Het bestuur zelf organiseert niet veel activiteiten, dat doen de departementen. Die hebben daar veel ervaring mee, daar hoef ik niet naar om te kijken. Ik probeer wel af en toe mijn gezicht te laten zien. Dus ik kijk op de planning of er iets interessants bijzit. En soms heb je gewoon zin in een borrel.”

Boost voor je sociale leven

“Bij de meeloopdag van de economische faculteit waren begeleiders van Asset, zo heb ik de vereniging leren kennen. Ik ben niet meteen actief geworden, het eerste jaar heb ik me vooral gericht op mijn studie, dat was serieus hard werken. Ik zat veel in de bieb en Goossens, omdat daar de snelle computers staan.

“Nadat mijn P binnen was, werd het allemaal een stuk relaxter en wilde ik ook mijn steentje bijdragen. Ik begon bij de Drinks & Activities committee van Asset Econometrics. Dat is een hele goede manier om mensen te leren kennen binnen de vereniging. Een boost voor je sociale leven.

“Ik geniet volop van het leven, maar op mijn eigen manier”

“Ik denk niet dat mensen mij als een feestneus omschrijven. Ik hou van een feestje op zijn tijd, maar er moeten ook dingen gedaan worden. Carnaval vier ik zeker wel, ik ben een Bourgondiër. Ik geniet volop van het leven, maar op mijn eigen manier. Binnen Asset is genoeg ruimte om leuke dingen te doen. En dat hoeft niet altijd met drank te maken te hebben.”

Hoe je Asset-voorzitter wordt

“Na een stage ben ik gaan kijken naar bestuursfuncties. Ik ben naar een presentatie van mijn voorganger geweest, ik heb gesprekken gehad over wat je moet doen en hoe de weekindeling is. Daarna heb ik een motivatiebrief en mijn cv ingestuurd. Na een aantal gespreksrondes werd ik uitgekozen. Mijn sterke punten zijn dat ik heel analytisch ben, ik kan zaken logisch beredeneren. Ik ben ook heel punctueel, ik kan dingen gedaan krijgen.

“Ik had de voorkeur voor het voorzitterschap van de vereniging boven een bestuursfunctie bij een departement. Bij commissies heb ik al veel gezien, maar dit is voor mij geheel nieuw. Je wordt in het diepe gegooid. Je moet niet alleen mensen coördineren, maar ook departementen. Ik wilde leren beter samen te werken.”

Klantencontact en een team aansturen

“Ik hou van wiskunde en heb belangstelling voor economie. Na de bachelor econometrie doe ik nu de master Business Analytics and Operations Research. Na mijn studie denk ik aan een baan in de consultancy, iets op projectbasis.

“Maar het is nog kijken waar ik terechtkom. Een baan waar je 40 uur achter de computer zit, zou ik niet mijn hele leven willen. Het liefst doe ik iets met klantencontact, een team aansturen. Al is het nog beetje vroeg om dat precies te zeggen.

“Als ik een bij een kleiner bedrijf kan werken is dat ook prima”

“Ik ben ambitieus. Toen ik jonger was, zag ik mezelf bij een van de big four op de Zuidas. Leren ging vrij makkelijk, dus ga je ervan uit dat studeren ook wel zal lukken en je daarna best hoog terecht kunt komen. Nu heb ik dat minder, als ik een bij een kleiner bedrijf kan werken is dat ook prima. Als je ouder wordt krijg je beter zicht op waar je heen wil, dan kun je daar ook op focussen.”

De hele nacht studeren in Singapore

“Wat dat betreft heb ik ook veel geleerd van een half jaar exchange in Singapore. In Nederland kun je denken dat je hard studeert, maar in vergelijking stelt het niks voor. Als je in Singapore om twee uur ’s nachts in de bibliotheek bent, mag je de hele nacht blijven.

“Zelf ben ik daar niet in meegegaan, vakken halen was niet mijn voornaamste doel. Ik heb veel gereisd. Een van de redenen om daarheen te gaan was nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Als je dat allemaal ziet vraag je je ineens af: is het wel zo logisch wat we in Nederland doen? Dat was een eyeopener. Ik heb nu niet meteen meer overal een waardeoordeel over klaar.”

 


Asset

Asset is de faculteitsvereniging van de Tilburg School of Economics and Management. Het bestuur is samengesteld uit een onafhankelijke voorzitter en een bestuur met de voorzitter van MAK en de zeven onder Asset vallende departementen, studieverenigingen van de verschillende economische studies. De departementen zijn Asset | Accounting & Finance, Asset | Econometrics, Asset | Economics, Asset | International Business & Management, Asset | Marketing, Asset | SBIT en Asset | Strategy & Logistics.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.