Noa Kooiman: ‘Je wil zoveel mogelijk uit je studententijd halen, het is zonde om niet meteen actief te worden’

Noa Kooiman: ‘Je wil zoveel mogelijk uit je studententijd halen, het is zonde om niet meteen actief te worden’

Je kunt ze de CEO’s van de studentenwereld noemen, de voorzitters van de faculteitsverenigingen. Wie zijn ze, wat doen ze? Univers interviewde de voorzitters van Asset, Magister JFT, IDEA en sportkoepel FOSST. Ze werken, vaak wat achter de schermen, voor de belangen van duizenden studenten. Deze week: Noa Kooiman, tot vorige maand voorzitter van IDEA, de faculteitsvereniging van de sociale faculteit.

De bestuurskamer van IDEA in het TIAS-gebouw oogt leeg. Een vergadertafel, een whiteboard en een grote poster, dat is het wel zo’n beetje. De faculteitsvereniging van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) is dan ook piepjong, ze bestaat officieel pas een jaar. Volgens Noa Kooiman (21), vierdejaars Organisatiewetenschappen is meer dan een vergadertafel niet nodig: “Het bestuurswerk bij IDEA is heel anders dan bij een studievereniging. Het is niet gericht op activiteiten, maar op overleg en samenwerking.”

Noa Kooiman. Foto: Dolph Cantrijn

Noa Kooiman. Foto: Dolph Cantrijn

Nieuw

“Twee jaar geleden is IDEA opgericht. Op initiatief van de Student Assessor hebben de besturen van de studieverenigingen van de faculteit op een heidag besproken: wat willen we? Ik was toen nog voorzitter van POLIS en heb dat van dichtbij meegemaakt.

“Met de eerste IDEA-voorzitter heb ik veel gepraat over de vereniging. Hij vroeg ook: hoe zou jij dat aanpakken? Zo is het idee gegroeid om na POLIS verder te gaan bij IDEA. Bovendien wil ik me nog verder ontwikkelen, ik was nog niet klaar met besturen. Dat vind ik het toffe: je groeit zelf en de vereniging groeit mee.”

“Je groeit zelf en de vereniging groeit mee”

“We willen een koepel zijn die de belangen van alle studieverenigingen behartigt. Voordat IDEA was opgericht, was er eigenlijk niemand actief bezig om onderlinge samenwerking te bevorderen. Terwijl er juist meer te halen is als je samenwerkt. Met een onafhankelijke koepel ertussen gaat dat makkelijker, het haalt de spanning weg. IDEA is ook een aanspreekpunt voor de faculteit en we zitten in TiGeAK, het overleg van alle verenigingen van de universiteit.

We proberen voor studenten ook dingen te bereiken, een van onze initiatieven is het TSB mentorprogramma. Aankomend jaar krijgen alle eerstejaars aan de faculteit een ouderejaars als mentor.”

Werkdruk

“Het bestuurswerk kost me nu maar 16 uur per week. Dat is veel minder dan bij POLIS. Ik denk wel dat het voor mijn opvolgers in de komende jaren meer werk zal worden, we willen als vereniging verder groeien. Ik volg tussendoor ook een vak, ik heb twee keer per week college. En ik werk bij het HR Servicecenter van de universiteit.

“Ik vind het leuk om bezig te zijn. Eigenlijk zou ik meer uren in een dag willen. Toch heb ik tijd voor mezelf leren waarderen. Maar één avondje in de week vind ik genoeg. Ik haal energie uit het afspreken met mensen en dingen doen. Ik wil veel, soms teveel. Gelukkig heb ik geleerd effectiever te zijn. Dit jaar al weer meer dan vorig jaar.”

Wil is wet

“Als ik iets wil kan ik een beetje dwingend zijn. Ik zou mezelf niet omschrijven als een standaard perfectionist, maar ik wil wel heel graag dat alles goed geregeld is. Daardoor kan ik weleens veeleisend zijn. Inmiddels heb ik geleerd me soms in te houden. Als je de controle loslaat maak je het voor mensen mogelijk om dingen te doen en eventueel fouten te maken. Daar leer je van.”

“Ik kom uit Breda en daar staat Tilburg niet bekend als een mooie stad. Toch dacht ik: daar wil ik heen”

“In mijn eerste jaar ben ik met commissiewerk begonnen. Het is een goede manier om mensen te ontmoeten, ik denk dat het zonde is om het niet meteen te doen. Je wil toch zoveel mogelijk uit je studententijd halen. Maar het is niet alleen leuk, het is ook goed voor je ontwikkeling.”

Tilburg is niet mooi

“Ik doe een bachelor organisatiewetenschappen met een minor personeelswetenschappen, volgend jaar wil ik beginnen met een master HR. Heel lang wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik wist alleen dat ik het heel leuk vind om met mensen te werken. Psychologie viel af omdat het niet praktisch genoeg is.

“Eigenlijk had ik in Utrecht willen studeren en wonen. Maar uiteindelijk vond ik de opleiding in Tilburg toch het leukst. Ik kom uit Breda en daar staat Tilburg niet bepaald bekend als een mooie stad. Maar toen ik hier op de campus rondliep dacht ik toch: hier wil ik heen.”

 


IDEA

IDEA is sinds januari 2019 de faculteitsvereniging van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Het bestuur bestaat uit vier mensen. IDEA stimuleert samenwerking tussen verschillende studentpartijen binnen TSB. De studieverenigingen Complex, POLIS, INPUT en Versot en verder SPS-NIP,  het Social Science Career Event Tilburg (SCT) en de faculteitsfracties Stimulus en Dynamic Minds.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.