Tilburg University scoort in QS World University Rankings, maar krijgt ook een knauw

Tilburg University scoort in QS World University Rankings, maar krijgt ook een knauw

Op alle vakgebieden behaalt Tilburg University goede cijfers in de QS World University Rankings 2020. Toch scoort de universiteit over de gehele linie slechter. “We worden vergeleken met brede universiteiten.”

Het Montesquieu-gebouw vanuit de lucht

De sociale en managementwetenschappen laten in vergelijking met voorgaande jaren een significante verbetering zien. In twee jaar tijd klimt de universiteit op dat onderzoeksgebied zestig plekken, van 152 naar 92. Het beste wordt gescoord met het aantal geciteerde werken (92 op een score van 100).

Het hoogst genoteerde onderzoeksgebied van TiU is Economie & Econometrie. Daarbinnen staat de universiteit op een 36e plaats. Accounting & Finance volgt met een 48e plaats.

Ook bijvoorbeeld rechten en psychologie scoren goed. “We zijn in alle vakgebieden gestegen of in dezelfde range gebleven,” zegt International Rankings Officer Ineke Stoop.

Lagere cijfers

Opvallend genoeg scoort TiU als universiteit juist slechter in de QS WUR: een 29,6 op een schaal van honderd. De universiteit daalde 52 plekken en staat nu op plek 371. Dat komt in de buurt van de score van acht jaar geleden.

“Dat is een andere ranking,” verklaart Stoop. Waarbij niet gekeken wordt naar de vakgebieden, maar naar de universiteit als geheel. “Er wordt een andere methodologie gebruikt. We worden bovendien als specialistische universiteit vergeleken met heel brede universiteiten, die bijvoorbeeld ook een medische faculteit hebben.” Dat is dus terug te zien in lagere cijfers.

Het slechtst scoort de universiteit op onderwijskwaliteit (12,4 uit 100) en academische reputatie (15,0 uit 100), die respectievelijk voor twintig en veertig procent meetellen voor de gemiddelde score. TiU scoort slecht op onderwijs omdat één docent relatief veel studenten moet bedienen.

De meeste punten worden behaald met internationalisering (84,2 uit 100), maar dat telt slechts voor tien procent mee.

Methode

De QS WUR kent twee aparte rankings, per universiteit en per vakgebied. Beide rankings hebben andere meeteenheden die de eindscores bepalen zoals academische reputatie, onderwijskwaliteit en het aantal geciteerde werken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.