Corona is tijdelijk, Brabant heeft de toekomst

De Tilburgse topeconoom Sylvester Eijffinger riep tijdens de Cobbenhagen Summit op om de Brabantse handen ineen te slaan om aanspraak te maken op de gelden in het investeringsfonds van minister Wopke Hoekstra. En wat we natuurlijk ook willen weten: wat betekent het corona-virus voor de economie?

Eijffinger, Vijf van Eijff, economie, euro, column, blog

1. Professor Eijffinger, het was alweer de zevende Cobbenhagen Summit die u organiseerde en gezien uw naderende emeritaat is dat meteen ook uw laatste keer. Stemt dat al weemoedig?

“Toch wel, al ben ik er gerust op dat de traditie goed wordt voortgezet met de nieuwe rector-voorzitter Wim van de Donk die ook deze kar zal gaan trekken. Niettemin is het mijn geesteskind en het was elk jaar weer een voorrecht om Brabantse bestuurders, ondernemers en wetenschappers bij elkaar te brengen om Brabant vooruit te helpen. Het is de bakermat geweest voor de samenwerking tussen de universiteiten Eindhoven en Tilburg, waar uiteindelijk ook een initiatief als JADS uit voort is gekomen. En wat zou het mooi zijn als we nu tot een samenwerking komen om een deel van de cake te krijgen uit het aangekondigde investeringsfond van Wopke Hoekstra en Eric Wiebes.”

2. Werd uw oproep enthousiast ontvangen?

“Dat denk ik wel. Verschillende partners en bestuurders willen meedoen. Wat ik voor ogen heb, is een aanvraag dat de verdiencapaciteit van heel Brabant vergroot. En niet alleen Eindhoven, zoals het recent opgelaten luchtballonnetje van TUe-voorzitter Robert-Jan Smits.”

3. Waar moeten we concreet aan denken?

“We moeten verder uitbouwen waar we al goed in zijn, zoals het uitrollen van artificial intelligence en denken aan logistiek en mobiliteit. Brabant faciliteert de economische keten van Rotterdam naar Duitsland en moet vooral een knooppunt blijven en geen knelpunt worden. De A58 en de ring rond Den Bosch en Eindhoven lopen helemaal vast. Soortgelijke stedelijke gebieden als Brabant hebben bijvoorbeeld al lang lightrail voor forenzen, zodat de wegen vrij blijven voor zakelijk vervoer. Dat moeten wij ook hebben, een verfijnd netwerk van openbaar vervoer, dat het midden houdt tussen tram en trein. En dan liefst een netwerk dat helemaal up-to-date is en voorzien van toepassingen uit de data sciences.”

4. Zijn er nog beren op de weg?

“Het grootste risico van tegenwoordig vind ik de risicoaversie en de cultuur van compliance en controle. Een bank is tegenwoordig een financial techbedrijf met een werkgelegenheidsproject voor compliance officers en de universiteit dreigt een edu-tech bedrijf te worden met een werkgelegenheidsproject voor allerhande controleurs en accountants. We schieten door. Als ik nu had voorgesteld om zoiets als de Cobbenhagen Summit op te richten, was het er absoluut nooit gekomen. Ik had destijds geen business plan, geen geld en niks op papier, alleen het gevoel dat zoiets nodig was, een soort Brabantse Bilderberg. Maar toen zeiden mensen als Bert Pauli, Jan Pelle, Peter Noordanus, Peter Swinkels en Wim van de Donk: geen probleem Sylvester, we vertrouwen je, we zorgen voor de middelen en ga het vooral doen. Ha, tegenwoordig kan je worden weggehoond. Het is moeilijk geworden om academisch entrepreneur te zijn. Tegelijkertijd is er nog steeds een goed sociaal weefsel in Brabant, zoals de havenbaronnen van Rotterdam en de koopmannen in Amsterdam dat ooit ook hadden. Daar kunnen we nog op bouwen.”

 5. Wat denkt u eigenlijk van het corona virus: hoezeer kan dat Brabant schaden en kan het zorgen voor een echte crisis in de internationale economie?

“Ik ben geen medicus dus ik moet hier heel voorzichtig zijn. Met een beetje geluk, is corona maar tijdelijk. Het is natuurlijk wel heel vervelend voor Brabantse MKB’ers en ZZP’ers met weinig reserves. Het staat nu allemaal even stil. Als het niet langer dan een paar weken duurt, zal het meevallen. Wat niet wegneemt dat ik het nemen van extra maatregelen een goed idee vind. De financiële markten reageren nu heel heftig, maar je moet weten: dat doen ze altijd! Het is er feest of het is diepe droefenis. En nooit ertussenin. Markten zijn binair: het is 0 of het is 1. Nu zie je dat allerlei particuliere beleggers paniekerig aandelen gaan verkopen, maar de grote jongens denken ongetwijfeld alweer om flink in te kopen. Ik zie geen rare koerswinstverhouding en denk dat reële economie er goed voor staat. Dat paniekerige op de beurzen heeft weinig te maken met de fundamentals die op zich goed zijn. Maar goed, het kan natuurlijk veranderen als deze epidemie geen halt wordt toegeroepen en steeds meer bedrijven niet meer kunnen draaien.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.