Fractie Front gaat studenten ook in de faculteiten vertegenwoordigen

Fractie Front gaat studenten ook in de faculteiten vertegenwoordigen

Fractie Front duikt de faculteiten in. Na de verkiezingen zal de studentenpartij ook in de faculteitsraden actief zijn met haar Active-partijen.

stemmen2

Samen met Fractie SAM vertegenwoordigt Fractie Front studenten van Tilburg University op centraal niveau. Beide partijen schuiven aan bij medezeggenschapsraden zoals de universiteitsraad en denken mee over het beleid. Maar voor Fractie Front is dit niet genoeg. De partij maakt een unieke stap: vanaf volgend jaar is ze ook decentraal actief, in de faculteiten.

Uniformiteit

Een logische en noodzakelijke stap, laat Laura Groeneveld weten, Algemeen Bestuurder Onderwijs en Onderzoek bij Fractie Front. ‘We willen graag een uniform beleid neerzetten. Qua beleid bestaan er best wel wat verschillen tussen de faculteiten. De losse partijen per faculteit hanteren ieder een eigen visie die daarnaast ook met de komst van nieuwe raadsleden jaarlijks wijzigt. Hierdoor hebben studenten van verschillende faculteiten niet dezelfde rechten, wat Front als een belemmering voor de student ziet.’

Ook de informatie-uitwisseling tussen de faculteiten en het centrale bestuur moet op deze manier worden gestroomlijnd. Kennis uit het centrale bestuur kan worden meegenomen naar de faculteitsraden en andersom. ‘Zo wordt het nog makkelijker om tot één gezamenlijke visie te komen,’ aldus Groeneveld.

Concurrentie

De decentrale Active-partijen (naar het motto van de partij, ‘for the active student’) zullen dus de concurrentie aangaan met de al bestaande facultaire studentenpartijen. Fractie Front doet mee bij vier van de vijf faculteitsraadsverkiezingen. Alleen de Tilburg School of Catholic Theology zal het zonder een Active-partij moeten stellen. Aan deze faculteit is sowieso geen studentenpartij actief.

‘Studenten van verschillende faculteiten hebben niet dezelfde rechten, wat Front echt als een belemmering ziet’

Gaat dat niet voor onrust zorgen, concurrentie binnen de faculteiten? Groeneveld denkt van niet. Zij verwacht dat concurrentie in het voordeel van de student is. ‘Op centraal niveau is gebleken dat het juist goed is om twee studentenpartijen te hebben. Zo houd je elkaar scherp, zorg je dat je niet verslapt. Ik denk dat concurrentie op decentraal niveau hetzelfde effect zal hebben.’

Verkiezingen

In april vinden de verkiezingen plaats voor alle medezeggenschapsraden bij Tilburg University. Verkiezingen worden gehouden voor de universiteitsraad, de faculteitsraden en de divisiecommissies.

Ondanks de coronacrisis mogen studenten gewoon op de geplande data gaan stemmen, van 21 tot en met 23 april. Medewerkers mogen waarschijnlijk iets later stemmen dan gepland, namelijk van 11 tot en met 14 mei. Hierover wordt in de universiteitsraad van donderdag definitief besloten. Medewerkers en studenten kunnen online hun stem uitbrengen. Normaal gesproken wordt er op campus uitgebreid campagne gevoerd door de studentenpartijen, maar dat zal dit jaar niet gebeuren. Campagnevoering vindt alleen online plaats.

De andere studentenpartij op centraal niveau, Fractie SAM, zal in april niet verkiesbaar zijn op facultair niveau.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.