Fractie Front in de faculteiten? Studentenpartijen zijn er niet blij mee

Fractie Front in de faculteiten? Studentenpartijen zijn er niet blij mee

Toetreden tot de verkiezingen voor de faculteitsraden, dat vonden ze bij Fractie Front een goed idee. Maar de facultaire studentenfracties zitten hier helemaal niet op te wachten.  Ook de andere centrale studentenpartij, Fractie SAM, is niet te spreken over de zet van Front. ‘Dit is niet in het belang van de student.’

U-raad

De vijf studentenfracties spreken zich in een brief gezamenlijk uit tegen de beslissing van Fractie Front om ook decentraal, in de faculteiten, verkiesbaar te zijn met haar Active-partijen (naar het motto van de partij, ‘for the active student’). Volgens hen zal dit negatieve gevolgen hebben voor de studentenbelangen binnen de faculteiten. Ze vrezen voor onnodige rivaliteit en polarisatie, waardoor studentenbelangen op de achtergrond raken.

‘Niemand vindt het een probleem dat er een nieuwe fractie bijkomt op facultair niveau,’ zegt Gijs Reukers, voorzitter van Fractie SAM. ‘Maar het initiatief hiervoor had van onderaf moeten komen, vanuit de studenten zelf. Nu is het een initiatief dat van bovenaf wordt doorgedrukt, zonder dat studenten ergens om gevraagd is. Je kunt je afvragen wie hier het meeste belang bij heeft: de student of Fractie Front.’

Ontevreden over werkwijze

Ook zijn de partijen ontevreden over de werkwijze van Front. In de brief laten de vier facultaire studentenfracties – Vrijspraak, ECCO, Stimulus en Dante – weten dat ze pas laat en door eigen navragen zijn ingelicht door Front.

‘Nu is het een initiatief dat van bovenaf wordt doorgedrukt, zonder dat studenten ergens om gevraagd is’

‘ECCO betreurt het dat Fractie Front ons vooraf niet heeft benaderd over hun plannen,’ laat voorzitter Heather Engelen weten. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer zij gebruik hadden gemaakt van onze bereidheid om te sparren, we gezamenlijk tot de conclusie zouden zijn gekomen dat een tweede partij niet nodig is. ECCO houdt namelijk in al haar initiatieven, zoals bijvoorbeeld de derde kans regeling of extra videocolleges, sterk rekening met de belangen van de actieve student.’

Ook Engelen vreest dat studentenbelangen naar de achtergrond worden gedrukt: ‘We houden de focus van de medezeggenschap graag op de inhoud. In de nieuwe situatie zal er veel tijd verloren gaan aan randzaken zoals het verkiezingscircus.’

Bedreiging samenwerkingsverband

Mats Klaren, voorzitter van Vrijspraak, wijst erop dat de actie van Fractie Front ook een bedreiging vormt voor de manier van werken van Fractie Vrijspraak. Klaren: ‘Wij nemen al 29 jaar een vrij unieke positie in op het gebied van medezeggenschap aan Tilburg University. Wij zijn opgericht als een samenwerkingsverband waarin alle studentgeledingen van TLS zich verenigden in één fractie.’

‘In de nieuwe situatie zal er veel tijd verloren gaan aan randzaken zoals het verkiezingscircus’

Hij vreest dat de plannen van Front dit unieke samenwerkingsverband zullen verstoren: ‘Het oprichtingsdoel van Vrijspraak wordt hiermee in haar kern geraakt. Dit is voor ons, naast de afkeurenswaardige werkwijze van Front, een van de redenen dat wij de plannen van Front in zijn geheel afkeuren.’

Geen vraag naar tweede partij

De decentrale studentenfracties geven aan dat ze nooit geluiden ontvingen van studenten die behoefte hebben aan een tweede partij. Ook laten de bestaande fracties in de brief weten dat ze zich altijd voor alle studenten hebben ingezet en dat geen enkele studentengroep werd ondervertegenwoordigd.

Fractie SAM benadrukt in de brief volledig achter de bestaande decentrale fracties te staan. De vijf partijen sluiten af met een oproep aan studenten: ‘Hopelijk begrijpen jullie hiermee de ernst van de situatie en delen jullie onze zorgen. Wij roepen jullie daarom ook op om dit in de komende verkiezingen middels jullie stem te laten blijken.’

Lees de volledige brief hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.