Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs met dichtbundel over Nederlands-Indië

Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs met dichtbundel over Nederlands-Indië

Met Hogere Natuurkunde wint Ellen Deckwitz de E. du Perronprijs 2019.  De dichtbundel wordt geroemd als fascinerend en onheilspellend.

Ellen Deckwitz. Beeld YouTube still.

Ellen Deckwitz. Beeld YouTube still.

In de bundel is een kleindochter aan het woord, die met de stem van haar Indische grootmoeder diens oorlogservaringen in Nederlands-Indië onder woorden probeert te brengen. Het levensverhaal wordt in flarden verteld.

Volgens de jury laat Deckwitz zien hoe families getekend worden door een land van herkomst dat is verwoest. Het leed en de veerkracht van mensen zijn met elkaar verbonden en blijven bestaan in opeenvolgende generaties. De jury vindt dat de bundel troost en relativering biedt in een tijd van wereldwijde crisis. 

Met haar gedichten kaapt Deckwitz de prijs weg voor de neus van Asha Karami (Godface) en Stephan Enter (Pastorale). Ze wint er 2.500 euro mee en een textielobject, dat wordt vervaardigd in het Textielmuseum in Tilburg. De uitreiking in de LocHal zou halverwege deze maand zijn, maar is vanwege de coronacrisis uitgesteld tot 15 oktober 2020.

E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences en Kunstloc Brabant. Vorig jaar won Jan Leyers de prijs voor zijn boek Allah in Europa.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.