‘Corona biedt kansen voor de toekomst’

Het zijn bange dagen nu het land in een ‘intelligente lockdown’ verkeert vanwege het coronavirus, maar onze Tilburgse topeconoom Sylvester Eijffinger denkt dat er hoop gloort voor de toekomst.

Eijffinger, Vijf van Eijff, economie, euro, column, blog

1. Professor Eijffinger, het coronavirus heeft de hele wereld in de greep en economen voorzien ook al een megarecessie. Wat voor positiefs valt er nog te halen uit deze hele situatie?

“Laten we niet te voorbarig zijn: er gaat een recessie komen, maar die hoeft niet lang te duren. Er is een goed economisch steunpakket opgetuigd en als we de virusuitbraken onder controle krijgen, kan het ook allemaal heel snel weer de goede kant opgaan. Het kabinet maakt een verstandige afweging tussen de belangen van onze gezondheidszorg, economie en werkgelegenheid bij alle onzekerheden waarmee wij worden geconfronteerd. Bovendien leert de geschiedenis dat grote disruptieve gebeurtenissen ook kunnen zorgen voor grote voorwaartse sprongen in de economie.”

2. Aan wat voor vernieuwingen denkt u dan?

“De Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter muntte de notie van ‘creatieve destructie’, waarbij succesvolle toepassingen van nieuwe technieken de oude technieken vernietigen. Hij ziet een voortdurend proces van destructie: wat sleets is geworden, moet plaats maken voor vernieuwing en verbetering. Volgens Schumpeter is technische vernieuwing de enige werkelijke bron van economische groei.”

3. Zijn er nu al voorbeelden van te zien?

“Kijk hoe universiteiten en scholen nu bezig zijn hun onderwijs te digitaliseren en online aan te bieden. De techniek werd nog maar mondjesmaat gebruikt, maar omdat het oude en vertrouwde systeem nu compleet op z’n gat ligt, moeten we wel en komt er ook iets beters uit voort. Universiteiten hadden wel voor alles protocollen en procedures, behalve voor online onderwijs, anders dan voorlopers Harvard en MIT. Ik geef je op een briefje dat het onderwijs er na deze crisis voor een belangrijk deel blijvend anders uit gaat zien. Dat geldt ook voor onze vergadercultuur. Wie nu risicoloos bij het oude denkt te kunnen blijven, mist straks de boot.”

4. Iets anders nog: uw partijgenoot Wopke Hoekstra, Minister van Financiën, kreeg het zwaar te verduren in binnen- en buitenland. Hij keerde zich tegen de Europese uitgave van ‘coronabonds’, een gigantische financiële injectie om de economische schade door corona te beperkten. Het zou getuigen van weinig solidariteit en mededogen voor de Italianen en Spanjaarden die het nu heel zwaar hebben. Zou u met de kennis van nu niet toch zeggen dat er coronabonds moeten komen?

“Toch niet. Het misverstand is volgens mij dat de zuidelijke landen denken dat Hoekstra in het geheel geen steun wil geven. Dat is namelijk niet zo. Hij wil alleen geen ongelimiteerde en onvoorwaardelijke geldkraan openen op koste van de noordelijke landen. Wel komt er een miljard beschikbaar voor Italië om de kosten voor de gezondheidszorg te dekken. Dat lijkt me een zeer substantiële bijdrage.”

5. Ik las een uitspraak van uw collega-econoom Arnoud Boot die voor coronabonds is en stelde dat er ‘geen econoom in binnen- en buitenland te vinden is’ die het hier niet mee eens zou zijn. Maar u bent dus nog wel degelijk een tegenstander?

“Zeker. En neem van mij aan: er zijn een heleboel goede economen tegen dit voorstel. Denk aan DNB-president Klaas Knot en voormalig DNB-directeur en hoogleraar Lex Hoogduin, UvA-hoogleraar Roel Beetsma en de Rotterdamse hoogleraren Casper de Vries en Mary Pieterse Bloem.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.