Zorgen bij studenten om proef met digitaal tentamen

Rechtenstudenten hebben de primeur, zij maakten deze week digitaal tentamen vanuit de eigen kamer. Om ervoor te zorgen dat ze niet spieken, werden ze tijdens deze proef in de gaten gehouden door de eigen webcam. Studenten maken zich zorgen. Niet iedereen heeft een geschikte computer. En hoe zit het met de privacy?

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Het was al een tijdje duidelijk dat het ervan zou komen, tentamen maken vanuit je eigen kamer. Door de coronacrisis kunnen studenten niet meer met honderden in een grote gymzaal samenkomen. Surveillanten kunnen ook moeilijk bij iedereen thuis langs om te voorkomen dat studenten bijvoorbeeld overleggen of antwoorden opzoeken op internet. Het moet digitaal.

Afgelopen dinsdag was het voor 368 studenten van Tilburg Law School zover. Onder het toeziend oog van de eigen webcam bogen ze zich over de tentamenvragen. Het beviel niet iedereen even goed, schrijft het Brabants Dagblad.

Tilburg University maakt gebruik van het Amerikaanse programma Proctorio. Daarmee worden de camera en microfoon van de computer overgenomen. Ook wordt geregistreerd: de locatie, identiteit, hoofd, oog- en mondbewegingen, het klembord, websites die worden bezocht en apps die worden gebruikt.

Dat klinkt verstrekkend, en dat is het ook. Maar er zit niet iemand drie uur mee te kijken in de kamer van de student, laat TiU-woordvoerder Tineke Bennema weten aan Univers. “Aan het begin kan gevraagd worden of er boeken op tafel liggen, dat is een optie.” Daarna houdt het computerprogramma de wacht. “Het systeem geeft een indicatie als er mogelijk iets gebeurt dat zou kunnen wijzen op fraude.”

Studenten spreken over “een flinke schending van de privacy” en “een enorme druk” die er op ze wordt gelegd. “Ik weet zeker dat ik daardoor slechter heb gepresteerd,” zegt een student. Bovendien zouden studenten geen keuze hebben: als ze het tentamen niet digitaal maken, lopen ze minstens een halfjaar studievertraging op. Dat risico lopen ze sowieso als ze geen geschikte computer hebben.

“Ik weet zeker dat ik slechter heb gepresteerd”

De universiteit ziet ook dat er sprake is van “een enorme inbreuk” op de privacy. Maar de privacy en betrouwbaarheid zijn afgewogen, er lijkt geen beter systeem te zijn. Woordvoerder Tineke Bennema in het BD: “We doen het in deze omstandigheden naar beste vermogen. Ons voornaamste doel is te voorkomen dat studenten vertraging oplopen en te verzekeren dat hun diploma’s geloofwaardig zijn.” De universiteit wil leren van deze proef en zaken mogelijk bijstellen, voordat het tentamenrooster bekendgemaakt wordt.

Studentenfracties Front en SAM laten het er niet bij zitten. Ze hebben de zorgen onder studenten aangekaart bij het College van Bestuur, laten ze op hun Facebookpagina’s weten. Ze willen dat er actie wordt ondernomen om de zorgen weg te nemen. Zodat iedere student zorgeloos tentamen kan maken vanuit de eigen kamer, zonder veel in te leveren op het vlak van privacy.

Correctie (16-4-2020). In een eerdere versie van dit bericht stond dat studenten drie uur lang bekeken worden, dit is volgens de universiteit niet het geval. Zodra het tentamen loopt, houdt het programma Proctorio in de gaten of er signalen zijn die wijzen op fraude.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.