Demi Schaap: “Ik zou echt een back-up moeten maken van mijn bestanden”

Demi Schaap: “Ik zou echt een back-up moeten maken van mijn bestanden”

Ambities, plannen en slechte gewoontes: in de rubriek ‘13 vragen aan’ stellen de nieuwe gezichten van de studentenfracties zich voor. Deze keer: Demi Schaap van Fractie Front, tweedejaarsstudent Bestuurskunde.

Demi Schaap

Demi Schaap

1. Waarom wil je iedere maand aan tafel met het CvB?

Vorig jaar zag ik voor het eerst hoe het eraan toegaat bij de verkiezingen op de campus. Ik dacht: wat is dit? Daarna heb ik Fractie Front beter leren kennen en ben ik een beetje verliefd geworden op deze club voor actieve studenten, zoals ikzelf. Ik ben er bewust van geworden hoe eervol het is om mee te kunnen doen in de medezeggenschapsraad. Enerzijds omdat je gekozen moet worden, maar vooral omdat je de belangen kunt behartigen van zoveel mensen en verenigingen. Van het verbeteren van de koffiecorner tot het uitbreiden van de talentstatus.

2. Wat is je favoriete plek op de campus?

Ik heb er twee! De eerste is het E-gebouw, waar ik het enorm gezellig vind. Altijd wel iemand om even een praatje mee te maken. Daarnaast zit ik ook graag bij de vijver, in het parkje achter de mensa. We hebben zo’n mooie campus, lekker groen en dicht bij het bos.

3. Wat zijn je plannen voor na je studie?

Mijn studie Bestuurskunde is gericht op de Nederlandse publieke sector. In dat werkveld zie ik mezelf later terechtkomen, als beleidsmaker bijvoorbeeld. De medezeggenschap ligt erg in het verlengde van mijn studie, ook als lid van Fractie Front kan ik een portefeuille beheren en me helemaal verdiepen in één onderwerp. Welk thema? Dat kan nog alle kanten op, van zorg tot onderwijs tot techniek.

4. Welk boek raad je iedereen aan?

Ik heb het nog niet eens helemaal uit, maar De meeste mensen deugen van Rutger Bregman heeft al veel indruk op me gemaakt. Hij laat zien dat mensen niet zo slecht zijn als over het algemeen wordt gedacht, aanvankelijk ook door mij. Hij geeft het voorbeeld van een groep kinderen die terechtkomt op een onbewoond eiland. In de roman Lord of the Flies [van auteur William Golding, red.] loopt dat scenario compleet uit de hand, maar Bregman vertelt over een groep jongens die zoiets echt heeft meegemaakt. Zij leefden juist heel harmonieus samen met elkaar, en misdroegen zich niet, ook al waren er geen regels.

5. Door een overstroming moet je snel je huis verlaten, en je kunt maar een bezitting redden. Wat neem je mee?

Sowieso mijn laptop. Daar staan zo veel bestanden op, alleen al voor Fractie Front en de verkiezingen. Ik maak nooit back-ups, ik moet er niet aan denken dat ik alles kwijt zou zijn.

6. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik ben erg actief in het commissie- en bestuurswerk, vooral bij Magister JFT. De studie komt daardoor af en toe op de tweede plek, maar ik leer er alleen maar meer door. Presentaties geven bijvoorbeeld, maar vooral ook communiceren met anderen en omgaan met verschillende types. Oh, en leren omgaan met tegenslagen en trots  zijn op dingen die je hebt bereikt. Ik zie mijn studententijd als één grote leerschool richting het volwassen worden.

7. Je hebt onverwacht een vrije middag. Wat doe je?

Dan wil ik bijkletsen met mijn vrienden. Normaal gesproken zou ik dat niet pas doen als er ineens ruimte ontstaat in mijn agenda. Maar omdat het door de coronamaatregelen nu niet kan, klinkt een middag met vrienden als een perfecte dag.

8. Wat moet er echt veranderen aan Tilburg University?

MyTimetable in de studentenportal kan optimaler gebruikt worden. Nu staat alleen je rooster erin, maar het zou handig zijn als docenten er ook deadlines voor groepswerk en papers inzetten. En informatie over tentamens. Het is lastig om je bijbaan en je bestuurswerk vooruit te plannen wanneer je niet weet wanneer en hoe laat ze zijn. Ook wil ik graag van de avondcolleges af, net als veel studenten. Ik hoor van vele anderen dat de concentratie ’s avonds zakt, en eerlijk is eerlijk: je mist er veel aspecten van het studentenleven door.

9. Je hebt een tijdmachine. Waar ga je heen, en met wie wil je praten?

Ik zou graag kennis willen maken met de oma van mijn moeder, die volgens de verhalen de meest wijze persoon van mijn familie was. Mijn moeder is voor mij een van de belangrijkste personen in mijn leven, ze is mijn beste vriendin. Voor haar was mijn overgrootmoeder ook zo belangrijk. Ik ben heel benieuwd wat ze van me zou vinden, en zou graag horen hoe ze aankijkt tegen de zaken die spelen in onze tijd.

10. Wat zou je eigenlijk (meer) moeten doen?

Een back-up maken van mijn documenten dus. En ze een beetje ordenen. Het zou ook goed zijn als ik af en toe mijn telefoon en laptop wegleg. Even niet het gevoel dat ik bereikbaar moet zijn.

11. Meer of minder studenten op de campus?

Iedereen heeft recht op onderwijs, dus de toegangspoorten van de universiteit deels sluiten is geen optie. Niet dat ik denk dat dat zou gebeuren, het is voor de universiteit te belangrijk om te blijven groeien. De grote vraag is of de nieuwbouwplannen voldoende zijn. De universiteit is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en de faciliteiten. Als er niet genoeg ruimte is, moeten ze andere oplossingen aandragen, bijvoorbeeld in overleg met de roostermakers.

12. Frisdrank of bier?

Een biertje natuurlijk, ik ben toch een student?

13. Afwassen of afdrogen?

Afwassen. Dan kun je zelf bepalen hoe snel het gaat, en in de gaten houden of alles schoon wordt. Ik heb er weinig moeite mee dat mijn handen nat of vies worden, en snap niet dat dat voor anderen een reden is om te kiezen voor afdrogen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.