TiU-alumna wint LEGO Masters. “Ineens een rolmodel voor met LEGO bouwende meisjes”

TiU-alumna wint LEGO Masters. “Ineens een rolmodel voor met LEGO bouwende meisjes”

Een Tsjernobyl-achtig winkelcentrum, een tijdmachine en een levensgrote blender, in elkaar gezet met LEGO steentjes. Het is maar een greep uit de bouwsels die Tilburg University-alumna Lola Nouwens maakte in het RTL-programma LEGO Masters. Afgelopen weekend won ze samen met haar ex het eerste seizoen.

Pennings en Nouwens in actie. Foto: RTL/William Rutten.

Pennings en Nouwens in actie. Beeld: RTL/William Rutten.

Tv-programma LEGO Masters werd de afgelopen maanden op zaterdagavond uitgezonden. In de afvalrace, die regelmatig meer dan 1,8 miljoen kijkers trok, probeerden acht duo’s elkaar te overtroeven tijdens verschillende opdrachten. De bouwwerken van LEGO steentjes werden steeds groter, ingewikkelder en technischer. TiU-alumna Lola Nouwens en haar ex-echtgenoot Jan Pennings gingen er in de laatste aflevering met de winst vandoor: de titel ‘LEGO Masters’, €25.000 en een – nog te plannen – reis naar het LEGO House in Denemarken.

Nouwens studeerde in 2014 af aan Tilburg University als communicatie- en informatiewetenschapper. Vooral het talige aspect van de studie trok haar aan. “Met marketing, een klassiek onderdeel van communicatiewetenschappen, heb ik niet zo veel. Ik ben geïnteresseerd in de intermenselijke kant; in het overbrengen van een boodschap tussen meerdere personen.” Naast overheidsadviseur is Nouwens in het dagelijks leven raadslid in de gemeente Boxtel. “In mijn loopbaan gebruik ik mijn achtergrond als communicatiewetenschapper om mensen met elkaar te verbinden.”

Verhalen vertellen

De stap van een studie communicatiewetenschappen naar het winnen van een LEGO competitie is kleiner dan je zou denken. Tijdens de uitzendingen werd Nouwens door de brickmaster – de senior designer bij LEGO Bas Brederode – meerdere malen geprezen om haar verhalende creativiteit.  “Verhalen vertellen is een onderdeel van communicatie, en LEGO kun je daar goed voor gebruiken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat LEGO taal overstijgt. Ik krijg een heleboel berichtjes via social media van mensen over de hele wereld, deelnemers van LEGO Masters Australië en Amerika bijvoorbeeld. Zij kunnen de Nederlandse uitzendingen natuurlijk niet verstaan, maar begrijpen bij het zien van onze creaties precies wat de opdracht was.”

Foto: RTL/William Rutten

Beeld: RTL/William Rutten

Op haar best was Nouwens naar eigen zeggen in de halve finale. Samen met Pennings maakte ze een uitgebreid bouwwerk waarin de ontdekking van de gloeilamp werd uitgebeeld. Verschillende kleine scenes met minifigs, de vakterm voor de kenmerkende gele poppetjes, lieten de impact zien van die uitvinding. Met dit Dickensiaanse bouwwerk werd het duo zelfs weekwinnaar.

Bouwend rolmodel

Naast de hoofdprijs en de internationale contacten had de deelname aan LEGO Masters nog een prettig, hoewel onverwacht, bijeffect voor Nouwens, die al na een paar afleveringen de enige overgebleven vrouwelijke kandidaat was. “Tijdens de opnames was ik daar niet zo mee bezig. Pas toen het programma werd uitgezonden, werd de impact duidelijk. Ik heb van veel ouders gehoord dat hun dochters door mij met LEGO zijn gaan spelen. Zij hebben mij gezien als een bouwende vrouw, en vonden dat inspirerend. Hoe tof is dat? Eén meisje wilde zelfs een ‘Lola-kapsel’.”

“Over het algemeen spelen meer jongens met LEGO dan meisjes. Deels komt dat omdat de fanatieke bouwers vooral bezig zijn met bouwtechnieken en mechanica. Hier komt langzaam maar zeker verandering in, LEGO richt zich tegenwoordig ook op meisjes. Die bouwsets zijn dan wel weer wat genderstereotype. Ik ben er trots op dat Jan en ik hebben laten zien dat het speelgoed geschikt is voor storytelling en er toepassingen zijn waar meisjes ook iets mee kunnen.”

Beeld: RTL/William Rutten

Beeld: RTL/William Rutten

Een professor van LEGO

Het is alweer even geleden dat Nouwens rondliep op de Tilburgse campus. Haar studententijd was niet altijd even gemakkelijk. Tijdens haar master werd bij Pennings, met wie ze toen nog was getrouwd, een hersentumor ontdekt. Toch denkt ze ook met een positief gevoel terug. “Mijn docenten zijn ontzettend begripvol omgegaan met de studievertraging die ik in die periode opliep. Zij hebben me altijd erg gesteund.”

Hoe ze dat verhaal zou uitbeelden met LEGO? “Ik herinner me de werkkamer van een van mijn docenten. Die kamer puilde uit met boeken en de stapels papier die hij daar bewaarde. Voor mij is hij de belichaming van de wetenschapper: iemand met een passie voor zijn vak en iemand die alles wil weten. Dat kantoortje zou ik wel na willen bouwen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.