Marc Swerts schreef een campusroman over heel slimme mensen, die ook kinderachtig en kleingeestig kunnen zijn

Marc Swerts schreef een campusroman over heel slimme mensen, die ook kinderachtig en kleingeestig kunnen zijn

Een satire over De Brabantse Universiteit, die verdacht veel overeenkomsten vertoont met Tilburg University. Het lijkt erop dat auteur Marc Swerts, in het dagelijkse leven prof in Tilburg, de inspiratie voor zijn eerste roman niet ver heeft hoeven te zoeken. Het Dantegebouw, drama in de aula en op het grote campusparkeerterrein, je herkent het zo. Thuiszitters kunnen zich weer even terug wanen op de campus.

boek-dekker-omslag-epubEen campussatire, zo kun je Dekker, een campusroman, het beste omschrijven. Een verhaal over de val van Dekker, een prof met aanzien en een nog groter ego, met een grotere geldingsdrang dan moraal.

Het literaire debuut van Marc Swerts, hoogleraar aan Tilburg University, gespecialiseerd in non-verbale communicatie, ligt sinds deze week in de boekhandels.

Van wetenschappelijke artikelen naar fictie, vanwaar die behoefte om een roman te schrijven?

“Ik lees veel en ik lees graag. Een paar jaar geleden vroegen anderen: waarom zou je het zelf niet doen? Een boek schrijven was eigenlijk ook een jeugddroom, ik had altijd al de behoefte om het te doen. Het is een tegenhanger van mijn wetenschappelijke werk, dat is ook leuk en creatief, maar tegelijk ingeperkt.

“Als je wetenschap bedrijft zit je in een strak keurslijf, er is veel voorgeschreven. Je mag bijvoorbeeld niet liegen. Het is heel leuk om ter compensatie een uitlaatklep te hebben waarbij wel alles mag.”

Je roman is een campussatire over De Brabantse Universiteit, die verdacht veel lijkt op Tilburg University. Waarom zocht je het zo dicht bij huis?

“Toen ik begon met schrijven heb ik gekeken waar mijn inspiratie ligt. Dat is bij schrijvers als Simon Carmiggelt en Willem Elsschot, al heb ik niet de illusie dat ik met hen te vergelijken ben. Ik merkte dat het makkelijker schrijven is als het verhaal aansluit bij mijn eigen ervaringsleven. Sinds mijn afstuderen lang geleden, heb ik jaren doorgebracht op de universiteit. Dat is toch mijn biotoop.

‘Mensen die het al gelezen hebben dachten dat ze anderen herkenden’

“De academische setting spreekt ook tot de verbeelding. Op universiteiten lopen slimme mensen rond, die officieel heel verstandig zijn, maar die tegelijkertijd ook heel kinderachtige en kleingeestige aspecten kunnen hebben. Dat hoog en laag bij elkaar laten komen en laten contrasteren vind ik leuk.”

Marc Swerts

Marc Swerts

Het boek is gepubliceerd onder je eigen naam, heb je overwogen om een alias te gebruiken?

“Je bent niet de eerste die dat vraagt. Dat leek me niet nodig. Het boek is redelijk onschuldig, het is allemaal verzonnen. Elke overeenkomst met bestaande personen is toevallig. Mensen die het al gelezen hebben dachten dat ze mensen herkenden, maar dat was dan telkens iemand anders.

“Dekker lijkt dus iets archetypisch te hebben. Dat is ook wel mooi. Dat ze zeggen: ‘Daar loopt Dekker’. Je verzint iets en het gaat een eigen leven leiden. Een van de figuren uit het boek is de Vlaamse promovendus Jef Vermeulen, daar herkenden mijn eigen kinderen mij weer in. Terwijl ik ook veel van mezelf in andere figuren heb gestoken.”

Is het verschijnen van het boek in een stroomversnelling gekomen door de lockdown?

“Een paar jaar geleden ben ik ermee begonnen, hoofdstuk voor hoofdstuk. Ik liet vrienden en collega’s steeds stukjes lezen. Die zeiden: daar moet je iets mee doen. Daarna ben ik gaan schrappen, veel niet-functionele grappen zijn er uitgehaald.

“Oorspronkelijk zou er een presentatie van het boek zijn op 14 juni. Ik had al muziek geregeld, er zouden interviews zijn. Dat kan nu allemaal niet doorgaan.”

Het klinkt alsof het schrijven goed bevallen is, komt er een vervolg?

“Ik heb twee manuscripten klaarliggen, maar die moet ik nog helemaal bewerken. Het zijn ook campusromans. Een aantal van dezelfde figuren komen daarin terug. Voor en na de Dekkertijd. Het ene boek gaat vooraf aan dit boek, het is internationaler, een roadnovel. Het speelt zich af op weg naar en bij een congres.

“Het andere boek is een vervolg, meer vanuit het perspectief van een student. Daar zit meer muziek in. Zelf speel ik al sinds mijn jeugd saxofoon, dat is voor mij naast wetenschap en schrijven een andere belangrijke vorm van creativiteit.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.