LSVb maakt ranking van woonbeleid: Maastricht wint, Tilburg verliest

LSVb maakt ranking van woonbeleid: Maastricht wint, Tilburg verliest

Van de dertien grote studentensteden heeft Maastricht het beste beleid op het gebied van studentenhuisvesting, vindt de Landelijke Studentenvakbond. Onderaan staat Tilburg, omdat TiU-studenten in 2019 tijdelijk in tenten moesten overnachten.

Tijdelijke studentencamping bij het Spoorpark, augustus 2019.

Tijdelijke studentencamping bij het Spoorpark, augustus 2019.

Voor de derde keer heeft de LSVb een ranking gemaakt van het woonbeleid van studentensteden, in samenwerking met Vastgoed Belang (particuliere verhuurders) en Kences (studentenhuisvesters).

Maastricht is de ‘Beste Studentenkamerstad van 2019’, omdat de stad studenten goede (Engelstalige) informatie geeft over onder meer het zoeken van een woning en de rechten van huurders, zo stelt de LSVb. Bovendien heeft de stad allerlei projecten op touw gezet om het wonen aangenamer en veiliger te maken.

Amsterdam staat op nummer twee, al heeft de stad het grootste kamertekort van Nederland. Dat geeft dus niet de doorslag. In de ranking kijkt de LSVb onder meer naar de vrijheid die particuliere verhuurders van de gemeente krijgen om in hun panden studentenwoningen te creëren, maar ook hoe de samenwerking van de gemeente met de studentenhuisvesters loopt. Daarnaast zijn er voor de ranglijst punten te verdienen met goede informatievoorziening en speciale projecten.

Bron: LSVb, Juryrapport Beste Studentenkamerstad 2019

Bron: LSVb, Juryrapport Beste Studentenkamerstad 2019

Tilburg: internationals op de camping

Dat Tilburg onderaan eindigt heeft vooral te maken met de vijftig  internationale studenten die vorig jaar noodgedongen moesten kamperen, omdat ze nog geen kamer gevonden hadden. “De stad wist de groei van het hoger onderwijs niet bij te benen”, oordeelt de jury.Dat Tilburg geen eigen corporatie voor studentenhuisvesting heeft, is een andere reden voor de jury om de stad weinig punten te geven. “De oplossing van het huisvestingsvraagstuk komt hierdoor voor een groot deel te liggen op grote marktpartijen. Voorbeelden hiervan zijn de Cobbencampus of het Student Hotel-achtige Student Housing Holland.

“Beide woon- ‘concepten’ zetten de betaalbaarheid met hoge huren en servicekosten flink onder druk. Dit is in principe geen probleem als het een luxe aanvulling op de reguliere huisvesting betreft, maar wanneer de keuze is tussen een tentje of een dure hotelkamer is er iets mis”, aldus het juryrapport.

Bekijk hier het LSVb- rapport voor de uitgebreide puntentelling en het oordeel over Tilburg en de andere studentensteden.

HOP, Bas Belleman

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.