Medewerkers TiU willen ook na corona vaker thuiswerken

62% van de medewerkers wil ook in de toekomst vaker thuis kunnen werken, zo staat in een rapport van Tilburg University. Vooral de reistijdbesparing wordt als positief ervaren. Tegelijkertijd is mede daardoor de hoeveelheid werk voor velen flink toegenomen.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Tilburg University deed de afgelopen twee maanden onderzoek naar het werk en welzijn van haar medewerkers tijdens de coronacrisis. Ruim zestig procent heeft een online vragenlijst ingevuld. De uitkomsten werden afgelopen week gepubliceerd in een rapport.

Daarin staat dat 93% van alle respondenten tijdens de coronacrisis volledig thuis heeft gewerkt. Mensen zijn positief over de tijd die ze besparen doordat ze niet meer hoeven te reizen. Ook ervaart bijna de helft van de deelnemers minder tijd kwijt te zijn aan lange vergaderingen.

De woordvoerder van de universiteit, Tineke Bennema, laat aan Univers weten dat de universiteit erg blij is met de positieve resultaten. “We zijn nu bezig met een analyse van de resultaten. Op zaken die we kunnen verbeteren wordt beleid gemaakt.”

Thuiswerken heeft ook negatieve kanten

Want het thuiswerken had volgens het rapport niet alleen positieve effecten. Zo misten mensen gedurende deze periode het directe contact met collega’s en had ruim een derde last van vermoeidheid. Met name het wetenschappelijk personeel geeft aan veel negatieve invloeden op hun werkzaamheden te ervaren.

Zo resulteerde de coronacrisis bij de meeste respondenten in een (sterke) toename van hun werk. Ze draaien veel uren onder bijzondere persoonlijke omstandigheden, zoals zorgtaken en thuisonderwijs. 72% geeft aan dat in overleg met de direct leidinggevende prioriteiten worden gesteld, met name om de werkdruk te verlagen. Echter is voor de meeste mensen onvoldoende duidelijk wat de consequentie is als je door omstandigheden even wat minder inzetbaar bent.

Ruim kwart wetenschappelijk personeel bang om baan te verliezen

Bij een deel van de medewerkers heeft de coronacrisis geleid tot onzekerheid. Zo maakt ruim 26% van het wetenschappelijk personeel zich zorgen over het behoud van hun baan. Onder het ondersteunend personeel is dat 17%.

Een groot deel van het personeel dat zich zorgen maakt, werkt op basis van een tijdelijk contract. Sinds het ingaan van de nieuwe cao afgelopen juni, reserveert de universiteit 0,45% van haar totale loonkosten. Dat bedrag zal uitgegeven worden aan het verlengen van tijdelijke contracten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.