Bijna afgestudeerd? Vijf lessen voor als je nu op zoek gaat naar een baan

Bijna afgestudeerd? Vijf lessen voor als je nu op zoek gaat naar een baan

Ben je (bijna) afgestudeerd dan breekt er een spannende periode aan: de zoektocht naar je eerste echte baan! En dat in tijden van toenemende economische onzekerheid. Om je op weg te helpen organiseerde Student Career Services een webinar met tips en adviezen van ervaren recruitment-specialisten. Univers schoof aan en deelt de belangrijkste lessen.

Beeld: Ketut Subiyanto/Pexels

Beeld: Ketut Subiyanto/Pexels

De behoefte aan arbeidsmarktoriëntatie bij afstudeerders is groot. Dat bleek wel uit het feit dat maar liefst 144 studenten klaar zaten voor een door Student Career Services georganiseerde webinar over hun kansen op de huidige arbeidsmarkt.

Geert-Jan Waasdorp deelde als eerste zijn tips en trucs. Hij is directeur en oprichter van Intelligence Group, een internationaal Data & Techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt- en recruitmentdata. Ook Karen Bongers adviseerde deelnemers over hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Als coach en recruitment-specialist weet zij precies wat wel en niet werkt bij het zoeken naar een passende baan.

Dit zijn hun belangrijkste adviezen.

Les 1: Zoek eerst een baan. Vakantie komt later

Diploma op zak, en nu even een paar maanden lekker niks? Beter van niet, volgens Geert-Jan Waasdorp, “Wacht niet te lang met zoeken naar een baan als je net bent afgestudeerd. Mijn verwachting is dat de arbeidsmarkt de komende maanden beter zal zijn dan over zes, twaalf of achttien maanden.”

Waasdorp legt uit: “2018 was een heel goed jaar voor mensen die met een wo-diploma op zoek waren naar een baan. De zomer van 2019 was zelfs nog beter, het aantal wo-vacatures piekte toen nog eens met veertig procent. Afgelopen zomer hadden we misschien wel de beste arbeidsmarkt in jaren. Vandaag de dag zitten we daar een klein beetje onder, maar nog steeds boven het niveau van 2018.”

Binnenkort gaat dat echter veranderen, denkt Waasdorp. “Na de zomer worden er waarschijnlijk veel reorganisaties aangekondigd, de werkloosheid zal sterk stijgen en dan verandert het sentiment op de arbeidsmarkt. Zoek na het behalen van je diploma dus eerst een baan en regel daarna dat je nog een maandje weg mag.”

Les 2: Academici zijn schaars  

Geschrokken van bovenstaand vooruitzicht? Dat is niet nodig, nuanceert Waasdorp: als masterstudent met een diploma op zak ben je namelijk schaars op de arbeidsmarkt. “Master, jong en willen werken? Dat is een gouden cocktail. Daar heeft de coronacrisis niets aan afgedaan.”

“Master, jong en willen werken? Dat is een gouden cocktail.”

Wel is het een kwestie van doorzetten. “Als je een half jaar geleden tien keer solliciteerde werd je misschien vier of vijf keer uitgenodigd en kon je kiezen bij welke werkgever je aan de slag wilde. Nu moet je wel twintig keer solliciteren om datzelfde effect te krijgen. Dat is nog steeds niet veel om een baan te krijgen. Alleen zijn we dat niet meer gewend.”

Les 3: Laat zien wie je bent

Zie je een mooie vacature? Hoe zorg je er dan voor dat jij opvalt en bovenaan op de stapel belandt? In ieder geval niet door een van de velen te zijn, vertelt Karen Bongers. “Oftewel, ‘be unique’!” Concreet bedoelt ze daarmee dat je eerst eens goed moet onderzoeken wie jij eigenlijk bent en wat jou anders maakt dan anderen.

Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen: hoe sta ik in het leven? Waar word ik blij van? Ga ook in gesprek met familie, vrienden of collega’s: hoe zie jij mij? Waar ben ik goed of minder goed in? Welk soort werk vind jij bij mij passen?

“Je zult merken dat er zaken uitkomen waar je zelf niet eens aan hebt gedacht”, vertelt Bongers. “En voor een werkgever of recruiter is het altijd erg leuk om iemand tegenover je te hebben die zichzelf goed kent en weet wat zijn sterke en minder sterke kanten zijn. Die onthoud je.”

Les 4: Neem aantekeningen mee naar een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek onderzoeken beide partijen of er een match is, benadrukt Bongers. “Denk dus niet: ‘zij gaan mij beoordelen’. Nee, het is echt een open gesprek.” Zorg er daarom voor dat je weet welke informatie jij nodig hebt om te beoordelen of die functie of dat bedrijf bij je past.

Bongers: “Wees niet bang dat het raar is om notities bij je te hebben. Neem lekker een schrijfblok mee, zodat je ook gedurende het gesprek kunt toetsen of je alle vragen hebt gesteld die je wilde.”

“Soms vragen mensen me wel eens of dat niet raar of onzeker staat? Absoluut niet, want zo’n gesprek is gewoon hartstikke spannend. Het is dan prettig als je een leidraad hebt die je van tevoren in alle rust hebt kunnen voorbereiden.”

Les 5: De universiteit biedt hulp, maak daar gebruik van

Beide sprekers benadrukken de waarde van een fris en overzichtelijk cv. Én dat het belangrijk is om een goed LinkedIn-profiel te maken. Voeg een korte tekst toe waarin je jezelf presenteert. En als je een recruiter wilt laten weten dat je beschikbaar bent, gebruik dan duidelijke functiebenamingen voor de banen die je interessant lijken. Dat laatste ontbreekt nogal eens, waardoor werkgevers en recruiters het lastig vinden om studenten te vinden.

Maar hoe maak je een helder cv of LinkedIn profiel? Laat je daarvoor adviseren door Student Career Services (SCS), daar zijn ze voor. Zij bieden diverse trainingen en workshops aan in sollicitatievaardigheden en talentmanagement, geven advies tijdens inloopspreekuren en je kunt er terecht voor individuele coaching.

Je kunt je ook aanmelden voor het mentorprogramma van Tilburg University. Dan word je in contact gebracht met een voor jou interessante TiU- alumni. Plan een afspraak in via Tilburg Universtity Career Portal met de Career Services Officer van jouw faculteit  en bekijk samen welke mentor bij jou past.

Webinar terugkijken?

Meer weten? Bekijk de webinar terug voor nog meer tips en adviezen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.