Promovendus TiU: ‘Aantal besmettingen coronadashboard onjuist’

Promovendus TiU: ‘Aantal besmettingen coronadashboard onjuist’

Het coronadashboard geeft onvolledige cijfers weer. In juli werden er ruim 264 besmettingen te weinig gemeld, ontdekte Tilburgse promovendus organisatiewetenschappen Marino van Zelst.

Het dashboard, een overzicht waarop de belangrijkste data van de epidemie in Nederland wordt verzameld, meldde 1.390 nieuwe besmettingen in juli. Bij het RIVM kwamen echter 1.654 meldingen binnen. Ook het aantal ziekenhuisopnames dat op het dashboard wordt weergegeven klopt niet, laat Van Zelst weten in NRC. In dezelfde periode meldde het dashboard er 20, terwijl het totale aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen werd op dat moment op 48 lag.

Bron: Marino van Zelst/RIVM

Bron: Marino van Zelst/RIVM

Manier van corrigeren ‘onjuist’

Van Zelst onderzoekt in zijn vrije tijd coronacijfers. Door de aantallen nauwkeurig te bestuderen ontdekte de Tilburgse promovendus dat het weergaveprobleem wordt veroorzaakt door de manier waarop eerder foutief doorgegeven meldingen worden gecorrigeerd.

Tot nu toe is het coronadashboard voornamelijk gebaseerd op cijfers die het RIVM rapporteert: het aantal ziekenhuisopnames, het aantal opnames op de intensive care en het aantal bevestigde besmettingen.

Het verschil tussen de aantallen ontstaat bij de cijfers van positieve testuitslagen. Bij het doorgeven van die uitslagen aan het RIVM worden soms fouten gemaakt. In het digitale formulier kan een vinkje te veel zijn aangeklikt, of iemand kan in twee regio’s aangemeld zijn en daardoor dubbel in de statistieken mee worden genomen. Die fouten worden later gecorrigeerd.

Correcties vertekenen actuele verspreiding virus

In het dashboard worden de correcties in mindering gebracht op het aantal positieve tests van die dag. Van Zelst ontdekte dat die correcties vaak van weken of maanden terug zijn. De correcties die worden gedaan hebben dus niets te maken met de actuele verspreiding van het coronavirus en vertekenen het beeld.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt aan NRC dat de cijfers op deze manier worden gecorrigeerd. Er wordt echter geen ‘signaalwaarde’ voor het aantal positief geteste mensen berekend. Die waarde geeft aan wanneer een getal gevaarlijk hoog wordt. Voor andere graadmeters, zoals het aantal ziekenhuisopnames, is er wel zo’n signaalwaarde in het dashboard opgenomen.

Het dashboard moet voor 1 september zo compleet mogelijk zijn. Welke andere indicatoren voor die tijd nog moeten worden toegevoegd is niet duidelijk.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.