Tilburgse prof haalt gelijk: geen parkeerboete voor Corien Prins

Tilburgse prof haalt gelijk: geen parkeerboete voor Corien Prins

Met een parkeer-app betaalde ze 2,20 euro voor een uurtje parkeren in de Utrechtsestraat, centrum Tilburg, maar ze kreeg toch een boete. Volgens de gemeente mocht ze daar alleen parkeren met een dagkaart à 16,50 euro. Dat stond op een bord, in de app stond het fout. Daar ging de Tilburgse hoogleraar Corien Prins niet mee akkoord. In een jarenlange rechtsgang vocht ze de boete aan tot bij de Hoge Raad en won.

Utrechtsestraat in Tilburg

Utrechtsestraat in Tilburg

In juni 2017 leek even snel wat afgeven in centrum Tilburg een dure grap te worden. Corien Prins, in het dagelijkse leven hoogleraar Recht en informatisering en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, vond bij terugkomst een dikke prent van 75 euro op haar auto.

Corien Prins. Foto: Dolph Cantrijn

Corien Prins. Foto: Dolph Cantrijn

“Aan het begin van de straat bleek een bord te staan, dat waarschuwt dat je er alleen met een dagkaart mag staan. Maar mijn app zei iets anders,” vertelt Prins aan NRC Handelsblad. En op dat bord had ze dan maar moeten letten, argumenteert de gemeente als ze bezwaar maakt. Prins: “De gemeente stelde dat zij hier niets aan kon doen, want de app werd geëxploiteerd door een extern bedrijf. Kortom: jammer voor de burger die vertrouwt op de app en al lang niet meer op zoek gaat naar het bord aan het begin van de straat.”

De informatie in de app was onjuist, daar zijn alle partijen het wel zo’n beetje over eens, maar wie moet daarvoor opdraaien? Prins, stelt de gemeente, ze had ook op het bord moeten letten. De gemeente, argumenteert Prins, wat heeft zo’n app nog voor zin als je die zelf voorziet van niet kloppende gegevens?

Het is een gevalletje recht en informatisering in de praktijk. Geen wonder dus, dat Corien Prins niet opgeeft als de rechter in Breda en later het Gerechtshof in Den Bosch de gemeente gelijk geven. Ze gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Die is het uiteindelijk met haar eens, de burger moet op zo’n app kunnen vertrouwen.

Behalve wetenschappelijke publicaties en beleidsadviezen over recht en informatisering heeft Prins nu dus ook een app-arrest op haar conto. Ze is er blij mee, zegt ze in het Brabants Dagblad: “Hoe meer mensen dit soort apps gaan gebruiken, hoe meer mensen er ook op gaan vertrouwen. De gemeente heeft gewoon fouten gemaakt met het intekenen van de kaarten in de app, maar daar hoeven burgers voortaan niet voor op te draaien.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.