CPB: afstuderen tijdens coronacrisis vermindert baankansen

CPB: afstuderen tijdens coronacrisis vermindert baankansen

Studenten die de komende jaren afstuderen hebben nog lang last van de coronacrisis. Het loon daalt en er is minder werk, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar de economische langetermijngevolgen van de coronacrisis.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

De coronacrisis heeft het land flink opgeschud. Wat de economische gevolgen op lange termijn zijn, is echter nog onduidelijk. In twee studies over de arbeidsmarkt en de economie probeert het CPB daar zicht op te krijgen. Een van de belangrijkste conclusies: afstuderen tijdens de coronacrisis kan langdurige effecten op carrière en inkomen hebben.

Afgestudeerden die in deze periode de arbeidsmarkt betreden, kunnen dit gaan voelen in hun portemonnee. De lonen dalen namelijk. Volgens de rapporten zijn de lonen tijdens een gemiddelde recessie nog jaren 6 tot 12 procent lager. Verwacht wordt dat ook in deze crisis zo’n substantieel loonverlies zal optreden.

Ook over de baankansen van afstuderende studenten schetsen de studies geen rooskleurig beeld. De voorspelling is dat door de dalende werkgelegenheid, de werkloosheid snel oploopt. Deze piekt in 2021. Banen worden schaarser voor iedereen, ook voor de student die net een diploma heeft binnengehaald.

Scarring

Volgens de onderzoekers van het CPB zorgt de coronacrisis niet alleen op korte termijn voor problemen voor afstudeerders, maar schuilt het gevaar ook in de lange termijn. Dit wordt veroorzaakt door scarring, een benaming voor de negatieve spiraal waarin iemand terechtkomt die werkloos is of afstudeert in een recessie.

Door een gebrek aan werkervaring ontbreekt het zo iemand aan voldoende menselijk kapitaal – bepaalde benodigde kennis en vaardigheden – waardoor hij of zij minder aantrekkelijk wordt voor een potentiële werkgever. Hierdoor moet er gedwongen gewerkt worden voor een lager inkomen, of dreigt (opnieuw) werkloosheid.

Het CPB stelt dat deze effecten tot zo’n vijf jaar later nog merkbaar zijn. Dit onder de vooronderstelling dat er binnen afzienbare tijd een vaccin tegen, of behandeling voor het virus wordt gevonden. Na deze periode zullen de baankansen en lonen weer stijgen, en herstelt de oude situatie zich. Tot dan wordt het voor de huidige afstudeerders een onzekere periode.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.