PNN: promovendi gaan gebukt onder hoge werkdruk

Promovendi aan Nederlandse universiteiten werken zich een slag in de rondte, met risico op burn-out en psychische klachten als gevolg. De druk moet van de ketel, zegt het Promovendi Netwerk Nederland.

Beeld Pexels / Anna Shvets

Beeld Pexels / Anna Shvets

Promovendi draaien volop overuren, stelt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) vandaag in een nieuw rapport. De belangenvereniging peilde tussen maart en mei 2020 de meningen van 1.601 promovendi aan Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen.

Slaapgebrek

Zo’n 63 procent van de respondenten werkt wekelijks meer dan in hun contract is afgesproken; gemiddeld 4,4 uur extra. Van de promovendi aan de umc’s verricht zelfs 82 procent onbetaald overwerk, voor gemiddeld 6,4 uur per week.

Dus ervaart een meerderheid van de respondenten een (te) hoge werkdruk. Bijna de helft (47 procent) kampt met meerdere psychische klachten als stress, slaapgebrek, concentratieproblemen of zelfs depressie.

Niet nieuw

Klachten over werkdruk en stress bij promovendi zijn er al langer. Ook bij een online enquete onder Tilburgse promovendi in 2017 beoordeelde 51 procent de werkdruk als (te) hoog en ervaarde 53 procent werkstress. Daardoor kunnen velen te maken krijgen met burn-out, slaapproblemen en depressie.

Promovendipsycholoog

Om die reden is er sinds april dit jaar een speciale promovendipsycholoog op Tilburg University aanwezig. Het is een proef, maar er was meteen al veel belangstelling voor, meldde psycholoog Annelies Aquarius in april. “In dit pilotproject starten we met één dag per week, voor een periode van twee jaar. De aanmeldingen komen nu al direct binnen, en de eerste gesprekken zijn al geweest. De komende periode moeten we dus goed in kaart brengen of dit voldoende zal zijn, of niet.”

Tilburg was hierin al voorgegaan door de TU Delft en de Universiteit Utrecht. Het PNN hoopt naar aanleiding van hun rapport dat ook andere universiteiten dit navolgen en dat instellingen promovendibegeleiders beter trainen. Ook moet er minder nadruk liggen op het aantal publicaties.

Geen uitzondering

“Eigenlijk moet de werkdruk in de hele wetenschap omlaag”, zegt PNN-voorzitter Lucille Mattijssen. “Het is goed dat er aan Nederlandse universiteiten een hoge standaard is, maar die mag niet ten koste gaan van de gezondheid van je personeel.”

Niet normaal

Ondanks alles heeft slechts 11 procent van de promovendi zelf het gevoel dat hun mentale gezondheid in gevaar is. Dat komt doordat dit soort klachten in de wetenschap normaal zijn geworden, vermoedt Mattijssen. “Als je collega’s allemaal moe en gestrest zijn, dan vind je zulke symptomen bij jezelf waarschijnlijk ook niet vreemd.”

(HOP, Evelien Flink)

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.