TiU wil waardering voor alle wetenschappers aan de universiteit

TiU wil waardering voor alle wetenschappers aan de universiteit

Tilburg University wil het anders doen. De universiteit komt met plannen om al haar wetenschappers te waarderen. Het moet niet alleen meer draaien om publicaties in toptijdschriften. Onderwijs moet bijvoorbeeld ook belangrijk gevonden worden, en een serieuze optie voor wetenschappers die carrière willen maken.

Hoogleraar Juliëtte Schaafsma geeft college. Foto: Jack Tummers

Beeld Jack Tummers

Niet iedereen kan en wil hoogleraar worden. Daar is geen ruimte voor en er zijn andere ambities en noden. Zoals de coronacrisis laat zien zijn er soms geen publicatiekanonnen nodig, maar vooral goede docenten en teamspelers. Diversiteit en het persoonlijke talent moeten ruim baan krijgen, vindt TiU. In Room for Everyone’s Talent: The Tilburg University Ambition worden de lijnen uitgezet.

Naast onderzoek moeten wetenschappers zich serieus kunnen toeleggen op onderwijs, impact, leiderschap en het werken in teams. Kwaliteit moet leidend worden, niet kwantiteit. Liever goed onderzoek en onderwijs, dan op lijstjes bijhouden hoeveel werk iemand heeft verzet. Ook moet Open Science een normale manier van werken worden. Zodat wetenschappers vrijelijk hun artikelen en onderzoeksdata kunnen delen, zonder daarop afgerekend te worden.

De aspiraties zijn groot, maar dat is de organisatie ook. Hoe krijg je die – op een goede manier – in beweging? Voorkomen moeten worden dat vakgroepen of faculteiten slechter gaan functioneren. Er zijn nog veel vragen. Het is nog niet duidelijk wat criteria worden om mensen aan te nemen en ze te beoordelen, wanneer wetenschappers richting kiezen en of ze tussentijds over kunnen stappen. Wat betekent een andere manier van werken bovendien financieel, en wat willen wetenschappers zelf eigenlijk?

Verandering van de status quo was lange tijd ondenkbaar. Maar nu gaat een stuurgroep onder leiding van emeritus-hoogleraar Jaap Paauwe in gesprek met bestuurders, de medezeggenschap en overlegorganen. Vanaf oktober al is het de bedoeling om nieuw beleid te ontwikkelen, of met aanpassingen te komen.

In juli 2021 wordt er begonnen met het uitrollen van nieuw beleid. Zodat er weer een tijd later, eind 2022, een andere universiteit staat. Waar mensen ruimte hebben hun ambities na te jagen, en daarvoor gewaardeerd worden. Of het zo ver gaat komen kan niemand met zekerheid zeggen, maar het begin is er.

Ruim baan voor talent

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) kwam vorig jaar november met Room for everyone’s talent: towards a new balance in the recognition and rewards of academics. Universiteiten komen in navolging nu met hun eigen plannen. In 2021 wordt de cao aangepast met een herijkt universitair functieordeningssysteem, om een andere manier van waarderen mogelijk te maken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.