Yakup (26): “Ik heb geen nieuwe kleren gekocht, maar een bureaustoel”

Yakup (26): “Ik heb geen nieuwe kleren gekocht, maar een bureaustoel”

Wie zijn de studenten die dit collegejaar starten aan TiU? Waar verheugen ze zich op, en waar verwachten ze tegenaan te lopen? En hoe gaan ze zich staande houden op een anderhalvemeter-campus? In de serie ‘Studeren in coronatijd’ stellen nieuw- en oudgedienden zich voor. Vandaag Yakup Çirak (26), masterstudent Rechtsgeleerdheid.

Yakup Çirak. Beeld Ton Toemen

Yakup Çirak. Beeld Ton Toemen

Na een hbo-opleiding Rechten en een paar jaar werken, meldde Yakup Çirak zich vorige zomer aan voor de premaster Rechtsgeleerdheid. Een paar maanden lang genoot hij volop van het studentenleven, tot de coronacrisis uitbrak. Hij verwacht niet dat hij dit kalenderjaar nog fysiek onderwijs zal krijgen. “Ik mis de universiteit zo dat ik onlangs in de trein naar Tilburg ben gestapt en een rondje heb gelopen over de campus.”  

Eendaagse week

“In het nieuwe collegejaar worden de roosters in elkaar geschoven. Alle contacturen van de vier tot vijf vakken die ik in het eerste semester moet volgen, worden op één dag gepland. Dat betekent een lesweek van een dag, waarop we overstelpt worden met informatie. Alles digitaal natuurlijk.

“Ik kan me voorstellen dat het voor docenten makkelijker is zo, maar ik kijk er niet naar uit. Gelukkig heb ik een vrij uitgebreide bijbaan, als jurist bij het ministerie van Economische Zaken. Dat zorgt voor afwisseling én een vollere agenda.”

“Een lesdag van negen tot vijf is sowieso intensief, maar de afgelopen maanden is wel gebleken dat digitaal onderwijs veel vermoeiender is dan gewone colleges. Je zit te kijken en te luisteren naar een docent, die eenzijdig lesstof doorneemt en ingestuurde vragen beantwoordt. Er is geen afwisseling in de vorm van interactie of discussie.

“Digitaal onderwijs is veel vermoeiender dan gewone colleges. Er is geen afwisseling”

“Rechten is een studie waarbij studenten oefenen in het formuleren van een mening en casussen vanuit verschillende perspectieven bekijken. Het is heel jammer dat die dialogen in digitaal onderwijs wegvallen.

“Ook heb ik gemerkt dat mijn motivatie thuis, achter mijn laptop, sneller wegzakt. Op de campus heb je sociale druk. Als je klasgenoten na de pauze allemaal naar de collegezaal gaan, loop je ze automatisch achterna.”

Overmacht

“Het afgelopen half jaar was natuurlijk overmacht. Ik ben het dan ook niet eens met de studenten die hun handtekening hebben gezet onder de petitie om collegegeld terug te vorderen. De universiteit werd net als wij, de studenten, overvallen door de coronacrisis.

“Als je kijkt naar komend jaar, dan snap ik wel dat de hoogte van het collegegeld studenten bezighoudt. We betalen een behoorlijk bedrag, en hebben veel minder contact en interactie dan normaal. Bovendien kunnen we geen gebruikmaken van faciliteiten, zoals de juridische bibliotheek in het Montesquieu-gebouw.

“Ik hoop dat de ouderejaars niet vergeten worden”

“Het is mooi dat de nieuwe eerstejaars tenminste een dag per week naar de campus kunnen. Zij kennen nog niemand, elkaar niet én de docenten niet. Ik hoop wel dat de ouderejaars niet worden vergeten. Hopelijk kunnen wij over een tijdje ook een dag terug, al is het maar voor het onderlinge contact.

“Ik woon in de Randstad en mis de campus, Tilburg en de buitenschoolse activiteiten, zoals het koffiedrinken en terrassen met studiegenoten. Dit wordt, als het goed is, mijn laatste jaar als student en ik wil er meer uithalen dan alleen maar naar een beeldscherm kijken.” 

Geen nieuwe kleren

“Als ik het vergelijk met vorig jaar, valt me op dat de voorbereiding op het nieuwe collegejaar niet hetzelfde was. Anders was ik vast wat gespannen voor de start van een nieuwe studie, met nieuwe vakken, docenten en medestudenten. Maar de drempel voor de dingen die normaal gesproken spannend zijn ligt nu lager. Je rolt je bed uit, start je computer op en zit in de les, die misschien niet eens live is. Je medestudenten kun je niet zien.

“Normaal gesproken zou ik nieuwe kleren gekocht hebben voor het nieuwe jaar, en een stapel collegeblokken en dat soort spullen. Nu het voorlopig bij thuisonderwijs blijft, heb ik maar een fijne bureaustoel gekocht.”  

Sociaal experiment  

“Ik heb best zin in het nieuwe collegejaar. Al is het maar omdat ik erg nieuwsgierig ben naar hoe het allemaal gaat lopen, en hoe bepaalde zaken opgevangen worden. Deze keer worden we niet overvallen door de actualiteit, iedereen weet dat er aanpassingen gemaakt moeten worden.

“Zo ga ik dit jaar mijn scriptie schrijven. Voorheen werd dat proces in kleine groepjes voorbereid, en werd er een scriptiemarkt georganiseerd met docenten en mogelijke onderwerpen. Hoe zal dat nu gaan?

“Via Zoom kun je lastig een band opbouwen”

“Waar ik ook benieuwd naar ben, is hoe ik het zelf in sociaal opzicht ga doen. Natuurlijk ga ik met de studiegenoten die ik al ken uit mijn vorige jaar het contact onderhouden. We gaan digitale studeersessies doen, of misschien naar een bibliotheek waar we wel binnen mogen.

“Het wordt vooral moeilijk om nieuwe klasgenoten te leren kennen. Via Zoom kun je lastig een band opbouwen met mensen die je nog niet goed kent. Fysieke ontmoetingen en informele praatjes zijn daarvoor essentieel. Ik vind mezelf best sociaal, maar vooral in een live setting. De digitale campus is eigenlijk gewoon één groot sociaal experiment.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.