Twitterophef om TiU-vacature voor rankings officer

Ophef om een vacature bij de marketing- en communicatieafdeling. Een nieuwe International Rankings Officer moet een strategie opstellen om TiU te doen stijgen in de internationale ranglijsten. Stapelgek, vinden tegenstanders van die lijsten. Juist goed om jezelf te vergelijken met anderen, reageert rector Klaas Sijtsma.

twitter-1795652_1920

Beeld Pixabay

Een vacature van Tilburg University heeft op Twitter tot commotie geleid. “Hier walg ik van”, schreef WOinActie-activist Rens Bod bij de vacaturetekst voor International Rankings Officer. Vele anderen vielen hem bij. Dat TiU ervoor kiest maximaal een slordige 60.000 euro bruto per jaar te besteden, aan een marketeer die zich bezighoudt met ranglijsten, is tegen het zere been van Twitterende wetenschappers.

Hoog scoren in lijsten zou geen doel moeten zijn van de universiteit, schrijven ze. Goed onderwijs en onderzoek zouden vanzelf zorgen voor hogere scores. Het beschikbare budget zou beter gebruikt kunnen worden om docenten aan te stellen, of onderzoekers.

Andere Twitteraars noemen het ironisch dat de functie wordt gecreëerd in dezelfde periode waarin TiU, net als andere Nederlandse universiteiten, een nieuwe visie formuleert op excellentie. De Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) wil onder meer af van publicatiedruk bij wetenschappelijk personeel. Maar volgens de critici is er geen sprake van een cultuuromslag als het belang dat TiU hecht aan scores en rankings zo nadrukkelijk wordt uitgedragen.

De kritiek past in een al langer bestaande discussie over het belang van de ranglijsten waarin internationale universiteiten op basis van een scala aan criteria met elkaar worden vergeleken. Volgens de critici is de openstaande positie een symptoom van een te groot belang dat wordt gehecht aan die rankings.

“De ophef heeft ons verbaasd. Rankings zijn een middel om kwaliteit te toetsen”

De Tilburgse rector magnificus Klaas Sijtsma laat aan Univers weten dat hij het niet zinvol vindt om in zulke zwart-wit tegenstellingen te denken. “De ophef heeft ons verbaasd, het is heel gebruikelijk dat universiteiten de kwaliteit van onderwijs en onderzoek toetsen. Rankings zijn daarbij een middel: we worden erdoor beoordeeld en ze geven ons de kans waar nodig de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te verbeteren.”

Spiegel

Volgens Sijtsma is het analyseren van ranglijsten de gedachte achter de uitgeschreven vacature. “Het is goed om jezelf te vergelijken met anderen, om je een spiegel voor te houden en nogmaals, om jezelf te kunnen verbeteren. Bovendien moeten we niet vergeten dat studenten hun studiekeuze deels baseren op de resultaten van de rankings.”

Tegelijkertijd, zegt Sijtsma, moet er inderdaad geen overdreven groot belang gehecht worden aan de ranglijsten. “Ze hanteren allemaal verschillende methodieken en manieren van beoordeling. Uiteraard volgen we de discussies rond de rankings en kijken we kritisch naar de methoden van analyseren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.