1,5 miljoen voor onderzoek Mariek Vanden Abeele naar digitaal welzijn

1,5 miljoen voor onderzoek Mariek Vanden Abeele naar digitaal welzijn

De Tilburgse communicatiewetenschapper Mariek Vanden Abeele heeft een Europese beurs van 1,5 miljoen euro toegekend gekregen. Met het geld wil ze de komende vijf jaar meer inzicht krijgen in ons digitaal welzijn.

Beeld Pexels / bongkarn thanyakij

Digitale technologieën geven ons de mogelijkheid om 24/7 met elkaar in contact te staan. Ze helpen ons het dagelijkse leven beter te organiseren, maar zorgen ook voor extra druk en afleiding. Want die ene vriendin die jou vanuit de paskamer plotseling tientallen appjes stuurt met foto’s van verschillende outfits, wil nú jouw advies. Het liefst nog voordat zij de winkel weer uit loopt.

“We leven in een maatschappij waarin we geacht worden altijd bereikbaar te zijn,” vertelt Mariek Vanden Abeele, communicatiewetenschapper aan Tilburg School of Humanities & Digital Sciences (TSHD). Maar hoe reageert iemand daarop? Hoe vatbaar is diegene voor de druk om meteen op berichtjes te reageren? En wegen het gemak en het plezier dat we hebben van de technologie daar tegenop?

Vanden Abeele gaat onderzoek doen naar ons digitaal welzijn. “In het project staat het samenspel centraal tussen individuele en sociale factoren aan de ene kant, en technologische aspecten aan de andere kant. Wat maakt dat jij hierin bijvoorbeeld een goede balans hebt en ik een slechte balans?”

Om dat uit te zoeken ontving de Tilburgse universitair hoofddocent een ERC Starting Grant van om precies te zijn 1.499.860 euro. Het geld zal voornamelijk worden gebruikt om één postdoc en twee promovendi aan te stellen. De looptijd van het project is vijf jaar.

Digitaal welzijn is een dynamisch begrip

De eerste drie jaar zijn de onderzoekers vooral bezig met het verzamelen van data. “De bedoeling is dat we het mediagebruik van zo’n 750 proefpersonen tot in detail gaan volgen. Die data gaan we vervolgens matchen met het dagboek dat eenieder zelf heeft bijgehouden,” legt Vanden Abeele uit.

Ook gaan de onderzoekers zo’n dertig gezinnen volgen om te kijken hoe digitaal welzijn in het echte leven wordt ervaren. “Elke twee maanden zal een van onze onderzoekers een volledige dag meelopen met een gezin. De onderzoeker kijkt naar de regels die er binnen het gezin zijn (rondom het gebruik van smartphones, red.), registreert conflicten en observeert wat er gebeurt op cruciale momenten, zoals tijdens een maaltijd of voor het slapengaan.”

Volgens Vanden Abeele zal het onderzoek laten zien dat digitaal welzijn een dynamisch begrip is. “Het is niet iets dat vastligt. Soms kan je digitaal welzijn beter zijn dan op andere momenten.” Binnen het project hoopt ze ook uit te vinden welke effecten maatregelen als digital detoxing en een gelimiteerde schermduur hebben.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.