Bee (21): “Er zijn zoveel leukere dingen dan studeren”

Bee (21): “Er zijn zoveel leukere dingen dan studeren”

Wie zijn de studenten die dit collegejaar starten aan TiU? Waar verheugen ze zich op, en waar verwachten ze tegenaan te lopen? En hoe gaan ze zich staande houden op een anderhalvemeter-campus? In de serie ‘Studeren in coronatijd’ stellen nieuw- en oudgedienden zich voor. Vandaag: Bee Tjeenk Willink (21), eerstejaars bachelorstudent Entrepreneurship & Business Innovation.

Bee Tjeenk Willink. Beeld Ton Toemen

Het had een avontuur van een jaar moeten worden in de Verenigde Staten, met een groot feest in Las Vegas ter ere van haar 21e verjaardag. Maar de wereldwijde coronacrisis sloeg toe tijdens het tussenjaar van Bee Tjeenk Willink.

Na een hectische thuiskomst schreef ze zich in als student in Tilburg. “Ik twijfel nog of ik op kamers zal gaan. Wat als er een tweede golf komt, en de colleges volledig digitaal zijn? Dan heb je niet veel aan een kamer.”

Lege Boeing

“Ik was in Los Angeles toen de coronapandemie uitbrak in de Verenigde Staten. Het virus greep snel om zich heen, mensen kwamen alleen nog buiten om boodschappen te doen. Overal stonden rijen, er werd zo gehamsterd dat veel producten opraakten. Op een gegeven moment waren zelfs de beroemde files van LA helemaal verdwenen.

“Mijn ouders wilden dat ik terugkwam naar Nederland, dat heb ik toen maar gedaan. Misschien had ik eerder terug moeten komen, want de prijzen voor internationale reizen liepen enorm op. In een nacht tijd ging mijn vlucht van vierhonderd naar vijftienhonderd dollar. In het vliegtuig waarmee ik naar huis vloog zaten nog geen twintig mensen, het vliegveld was uitgestorven. Die reis was echt onwerkelijk.

“Ik baal dat ik mijn 21e verjaardag niet in de VS heb kunnen vieren. Dat is natuurlijk een big deal daar, omdat je dan legaal alcohol mag drinken. Het plan was om naar Las Vegas te gaan en daar te feesten. Toch zie ik mijn tussenjaar als heel waardevol. Ik ben uit mijn comfort zone gekomen toen ik in mijn eentje naar een onbekend continent ging. Ik houd er wel van om mezelf op die manier te pushen.”

Denken en doen

“Mezelf pushen doe ik ook door te gaan studeren. Ik heb gymnasium gedaan, maar had veel moeite met plannen. Daarom koos ik voor een tussenjaar, er zijn zoveel leukere dingen om te doen dan studeren. Maar door de coronacrisis werden de opties gelimiteerd. Gelukkig kwam ik de bachelor Entrepreneurship & Business Innovation tegen, en inmiddels snap ik eigenlijk niet dat iemand iets anders zou willen studeren!

“Volgens mij zijn mijn medestudenten allemaal mensen die graag iets creëren. Het is een nieuwe interactieve studie, gericht op het bedrijfsleven. De studenten moeten van alles samen doen: sparren, problemen oplossen, stages in het bedrijfsleven. Het is een universitaire studie, maar gelukkig een die niet alleen draait om literatuur en studeren. Het is ook veel doen, en dat is de perfecte middenweg voor mij omdat ik het hbo net te praktisch vind.

“Ik kwam erachter dat je op de universiteit ieder half jaar tentamens hebt. Dat vind ik spannend. Het betekent dat je dat je een heleboel stof in één keer moet beheersen en ik weet nog niet of ik die skills heb. Ik hoop dat ik groepjes kan vormen met andere studenten, met wie ik samen kan studeren. Omdat ik graag nieuwe mensen wil leren kennen, heb ik besloten om bij mijn studievereniging te gaan.”

Valse start

“Ik heb zin om te beginnen, al voelt de manier waarop we dat doen als een valse start. Tijdens de TOP Week heb ik wat feestjes gehad met mijn groepje. Er waren alleen geen mogelijkheden om andere groepjes te ontmoeten, en daar draait de introductieweek toch om.

“Het voelt alsof we tussen neus en lippen door het collegejaar inglijden. De overgang naar de universiteit zou samen moeten gaan met een markeringsmoment. Net zoals na het eindexamen, met de klas wachten op de uitslag. Als je jong bent, maken die momenten indruk.

“Het is natuurlijk de vraag hoe een nieuwe bachelor vorm krijgt, zeker in deze tijd. Als er een tweede golf komt, zijn de colleges misschien weer helemaal digitaal. Zouden de stages dan ook door kunnen gaan? Ik hoop in ieder geval dat leiderschap een grote rol speelt in de studie. De ene baas kan afschuwelijk zijn, en de ander juist heel goed. Ik wil leren goed leiding te geven. Van een goede leider wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.