UvA-wetenschappers vinden onderbuikgevoelens op de Tilburgse kermis

UvA-wetenschappers vinden onderbuikgevoelens op de Tilburgse kermis

Ze bezochten onder meer de Tilburgse kermis, Lowlands, de EO-Jongerendag en de TT in Assen met hun mobiele lab. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam gingen op zoek naar de onderbuikgevoelens van de burger. Hun conclusie: ze bestaan, bij links en bij rechts.

Tilburgse kermis. Bron: Wikimedia Commons

Er is al heel veel bedacht en geschreven over politieke overtuigingen en emoties, maar echt gemeten waren die emoties nog niet, leggen communicatiewetenschapper Bert Bakker en de politicologen Gijs Schumacher en Matthijs Rooduijn uit aan Folia, het universiteitsblad van de UvA. Bij de onderzoeken hiervoor moesten mensen zelf invullen wat voor emoties ze hadden ervaren naar aanleiding van bepaalde standpunten.

Daarom gingen de Amsterdamse onderzoekers het land in met een mobiel lab waarmee ze fysieke reacties op politieke retoriek en standpunten konden meten. Bakker: “Deelnemers kregen plakkers op de vingertoppen om te meten of ze meer gaan zweten om zo opwinding te meten. Verder kregen ze stickers op hun borst voor de hartslag en om eventueel fronsen of lachen te meten hadden ze op de wangen en net boven de wenkbrauwen stickers die het samentrekken van de spieren meten.”

Roadtrip

De roadtrip langs feesten en festivals was wetenschappelijk nodig, betogen de onderzoekers: “We wilden voorkomen dat we in ons onderzoek slechts UvA-studenten als respondenten hadden, dat is een homogene groep.” Dat ging overigens niet zonder problemen, legt Schumacher uit: “In principe paste ons lab in kratjes, maar bij de kermis stonden we bijvoorbeeld gewoon op straat en moesten we ook alle stoelen en tafels meezeulen. Ook het plakken van stickers op bezwete gezichten in een snikhete Lowlands-tent was niet altijd ideaal.”

Hoe dan ook hebben ze vastgesteld dat onderbuikgevoelens bestaan. Zowel bij links als bij rechts werden fysieke reacties gemeten bij tegengestelde meningen. Schumacher: “‘Het blijkt dat hoe meer mensen zich op het uiteinde van het politieke spectrum bevinden, des te meer opwinding ze ervaren bij het horen van de tegengestelde standpunten in de filmpjes. Dit geldt dus voor zowel de linker- als de rechterkant.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.