De Tilburg University Young Academy van start

De kick-off van de Tilburg Young Academy is een feit. Een platform van dertien jonge onderzoekers kwam maandag voor het eerst bij elkaar. Van rector Klaas Sijtsma kreeg de groep de opdracht flink van zich te laten horen.

In navolging van de meeste andere Nederlandse universiteiten heeft ook Tilburg University nu een platform voor jonge wetenschappers. Tijdens de eerste bijeenkomst op 21 september werden universitair docenten Esther Keymolen (TLS) en Anton ten Klooster (TST) verkozen tot respectievelijk voorzitter en secretaris.

Vanuit alle vijf scholen werden dertien jonge wetenschappers afgevaardigd voor de academie. Hoewel er nog een actieplan opgesteld moet worden met concrete doelen laat Keymolen weten dat er al wel is gesproken over mogelijke thema’s waarmee de academie aan de slag wil.

Landelijke thema’s…

De agenda van de academie zal vermoedelijk voor een deel aansluiten bij breed gedragen thematiek. Keymolen: “De werkdruk voor jonge academici is erg hoog, dat merken we allemaal. Dit raakt bovendien niet alleen academici, maar ook studenten. Er is al onderzoek naar gedaan en veel over geschreven, maar nog niet opgelost. Om deze fout in het systeem aan te pakken, willen we samenwerken met de Jonge Academies van andere universiteiten. Samen kunnen we ons ook richting Den Haag laten horen.” 

Ook diversiteit krijgt waarschijnlijk een plek in het actieplan. “De eerste lichting van deze academie is voorgedragen. Het is nu aan ons om een nominatieprocedure op te zetten voor toekomstige leden. Ik ga ervan uit dat we extra aandacht zullen besteden aan diversiteit in het overleg en het werven van personen van niet-westerse achtergrond.”

… en lokale

Ook interdisciplinariteit is een onderwerp waar de Young Academy zich mogelijk over wil buigen. Keymolen: “We zijn het er allemaal over eens dat we een heleboel kennis in huis hebben, maar elkaar te weinig weten te vinden. Interdisciplinaire samenwerking gebeurt nu vaak alleen binnen de eigen school of afdeling. We willen de interfacultaire samenwerking bevorderen.” 

Niet bang zijn

Tijdens de eerste vergadering had rector Klaas Sijtsma een boodschap voor de jonge academici. “Hij gaf ons mee niet bang te zijn en van ons te laten horen, en moedigde ons aan om een plaats aan de tafel op te eisen.” Dat zal via eigen activiteiten zijn, denkt Keymolen, maar ook in vergaderingen van het universiteitsbestuur: “Wij gaan ons de komende jaren overal mee bemoeien. Te beginnen met het Strategisch Plan 2021-2024.”

Maar voor het zover is, wacht de leden van de Young Academy nog een andere klus. Keymolen: “Vandaag hoorden we dat we dat we zelfsturend zijn. Onafhankelijk dus. Dat is positief, maar het betekent ook dat veel praktische en organisatorische zaken door de Jonge Academie zullen moeten worden geregeld, te beginnen met het opstellen van onze eigen statuten. We gaan er van uit dat we voldoende praktische ondersteuning én budget krijgen van de universiteit om een succes te maken van de academie.”

De volledige Young Academy bestaat uit:
Hannes Datta (Dept. Marketing)
Jochem de Bresser (Dept. Econometrics & Operations Research)
Lien Denoo (Dept. Management)
Harm Schütt (Dept. Accounting)
Paul Verbruggen (Dept. Private and Business Law)
Floor Fleurke (Dept. Public Law and Governance)
Esther Keymolen (Dept. Law Technology Markets and Society)
Sander Verhaegh (Dept. Philosophy)
David Peeters (Dept. Communication and Cognition)
Inge van de Ven (Dept. Culture Studies)
Christof van Mol (Dept. Sociology)
Tine Buyl (Dept. Organization Studies)
Anton ten Klooster (Dept. Systematic Theology and Philosophy)


Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.