‘Ontwrichtend Extinction Rebellion uit nood geboren’

‘Ontwrichtend Extinction Rebellion uit nood geboren’

Met z’n allen een straat blokkeren, jezelf vastketenen aan het hek van Paleis Noordeinde of in een roeibootje de Hofvijver op in Den Haag. Leden van de actiegroep Extinction Rebellion lijken er alles aan te doen om hun punt te maken. Waarom zo extreem? Univers vroeg het aan een Tilburgse student en PhD-kandidaat.

Protest Extinction Rebellion in Amsterdam

De actiegroep Extinction Rebellion was afgelopen weekend weer terug van weggeweest. Na een periode van ‘coronastilte’ blokkeerden activisten verschillende wegen in Amsterdam om aandacht te vragen voor het klimaat. Univers sprak met twee Tilburgse leden van de protestbeweging. Beide ‘rebellen’ staan achter de stevige aanpak die Extinction Rebellion hanteert om haar doel te bereiken: aandacht voor het klimaat.

Ximena Arenas

“Als je kijkt naar de geschiedenis van protestbewegingen, dan zie je dat het zonder massale mobilisatie erg lastig is om politieke aandacht te krijgen voor beleids- of cultuurhervormingen,” vertelt Ximena Arenas. Volgens de PhD-studente Milieurecht is het noodzakelijk dat mensen zich verenigen. “Wetenschappers en milieu- en mensenrechtenactivisten zullen anders ongehoord blijven. Als zij [politici, red] niet luisteren, dan heb je als burger weinig andere mogelijkheden.”

De Tilburgse studente bestuurskunde, Sinyuan Zhu, is het daarmee eens. Ze vindt het weleens frustrerend dat er zo weinig wordt gedaan met de zich opstapelende feiten over de opwarming van het klimaat. “Sinds de jaren tachtig weten we al van de ecologische crisis. Als we al zoveel kennis hebben, waarom handelen we er dan niet naar?” vraagt ze zich af.

‘Hoop gepraat en weinig actie’

Sinyuan Zhu

De drang om iets in de wereld te veranderen begon bij Zhu na haar veertiende levensjaar. “Ik besloot actief te worden in de politiek bij een jongerenpartij. Maar daar voelde het vaak als een hoop gepraat en weinig actie. Toen ik in oktober samen met vrienden naar een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam ging, was ik om.”

Arenas besloot niet actief te worden in de politiek. De PhD-studente groeide op in Colombia. Lid worden van een oppositiepartij zou voor haar simpelweg te veel risico’s met zich meebrengen.

Ongeveer twee jaar geleden begon ze na te denken over manieren om haar werk in de praktijk te brengen. Ze was voor haar studie in Engeland en besloot met een protest van Extinction Rebellion mee te doen. “Het was inspirerend om te zien hoe totaal verschillende mensen, jong en oud, mensen met verschillende beroepen en met een verschillende kijk op het leven samenkwamen. Daar kon ik mij wel in vinden.”

‘Mensen begrijpen waarom we het doen’

De acties van Extinction Rebellion in Amsterdam afgelopen weekend werden door veel media opgepikt. Volgens Zhu en Arenas slaan ze in hun berichtgeving echter vaak de plank mis. “Het enige waar de media meestal over schrijven zijn de arrestaties als gevolg van een protest. Wat er achter dat protest zit, wordt vaak niet uitgelegd,” meent Zhu. “We zijn geen sekte die zomaar wegen blokkeert en het dagelijks leven probeert te ontwrichten. We proberen mensen om ons heen juist uit te leggen waarom we het doen.”

Volgens haar stond afgelopen weekend niet alleen in het teken van het opwerpen van blokkades in de hoofdstad. “Het hele weekend werden er workshops en trainingen gehouden. Het had een verbindende factor.”

“De media toont regelmatig beelden van vastgelijmde activisten of leden die de samenleving ontwrichten,” vervolgt Arenas. Volgens haar is het naïef om de protestbeweging weg te zetten als louter en alleen een protest. Achter de protestbeweging zit een gedachte waar veel mensen achter staan. “Er zijn zoveel mensen en andere partijen bij de organisatie betrokken. Dat impliceert dat zij onze beweging steunen.”

Ook als de protesten de samenleving ontwrichten, is er volgens Arenas begrip. Als voorbeeld noemt ze het klimaatprotest in Londen in november 2018. Zo’n zesduizend mensen legden daar toen het verkeer gedurende meerdere dagen grotendeels plat. “De eerste dagen van de blokkade waren mensen boos. Mensen konden niet naar hun werk. Maar vier dagen later hadden mensen begrip voor de actie.”

Negativiteit rondom Extinction Rebellion

Toch hebben de disruptieve acties in de geschiedenis van Extinction Rebellion ook gezorgd voor afkeur. “Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik actief was, hadden ze daar meteen een negatief beeld bij. Maar als je er dan verder over praat, dan merk je dat ze begrijpen waar we voor staan. We hebben nu eenmaal het recht om te demonstreren. Daar moeten we gebruik van maken. De protesten zijn altijd geweldloos, maar als het moet: nood breekt wet.”

Op de vraag of Arenas ooit problemen heeft gehad met haar werkgever, Tilburg University, vanwege die negatieve connotatie van de actiegroep antwoord ze volmondig ‘nee’. “Ik ben altijd open geweest over dat ik Extinction Rebellion aanhang. Ik respecteer het feit dat je politieke activiteit samen kan gaan met het werk dat je doet. Bovendien vind ik het belangrijk om de wetenschap dichter bij de samenleving te brengen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.