TiU-student Linda Torn doet mee aan De Nationale Denktank

TiU-student Linda Torn doet mee aan De Nationale Denktank

Ieder jaar een aanstormende groep jonge academici een maatschappelijk probleem laten oplossen. Het is de missie van De Nationale Denktank. Tilburg University-student Linda Torn doet dit jaar mee, als enige Tilburger. Ze roept haar medestudenten op in haar voetsporen te treden. “Meedoen aan dit traject betekent werken aan jezelf én iets terugdoen voor de maatschappij.”

Wat doet de Nationale Denktank?

“Het is een stichting die elk jaar masterstudenten en promovendi bij elkaar brengt om hen vijf maanden lang met een frisse blik naar vastgeroeste maatschappelijke problemen te laten kijken. Mijn groep kijkt naar de tevredenheid van de Nederlandse middengroepen. Omdat die groepen weinig in het nieuws komen, lijkt het misschien alsof ze weinig aandacht behoeven. Maar er speelt wel degelijk wat onder hen: denk aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de vastgelopen huizenmarkt.

“We werken in fases. In de eerste fase analyseren we het probleem. Daarna gaan we zelf oplossingen verzinnen. De oplossingsfase is vormvrij. We kunnen een beleidsplan opleveren, of een start-up opzetten. Dit idee voegen we toe aan ons eindrapport aan het einde van het traject. Hierbij worden we begeleid door verschillende partners uit alle hoeken van de samenleving: van consultancybedrijf McKinsey tot de Gemeente van Amsterdam.”

Waarom wilde je meedoen?

“Ik zit in het laatste jaar van mijn Master Econometrie. Dat is een interessante studie, maar ik vraag me al langere tijd af wat er schuilgaat achter de cijfers, methodes en statistiek die ik leer. Het sociale aspect van econometrie boeit me namelijk ook: het is leuk om de mensen en het beleid achter die cijfers te zien.

Linda Torn

“Een vriendin wees me op De Nationale Denktank. Toevallig was ik rond die tijd aan het nadenken wat ik na mijn studie wil gaan doen. Dit leek me een uitgelezen kans om een groot maatschappelijk vraagstuk te benaderen op een niet puur wiskundige manier. Bovendien doe ik op deze manier meteen wat werkervaring op.

“Het fijne van De Nationale Denktank is dat het een idee geeft van de opties die er zijn na je studie. De betrokken professionele partners laten zien op welke manieren verschillende bedrijven en sectoren omgaan met vragen en kwesties. Ik ben dus al wat wijzer, ook al zijn we pas twee weken bezig.”  

Hoe combineer je de denktank met je studie?

“Het programma is fulltime, en dat voor een half jaar. Ik loop hier dus studievertraging door op. Maar dat is het sowieso waard. Ik denk niet dat ik nog eens de kans krijg om in zo’n laagdrempelige omgeving ervaring op te doen. Bovendien is er in het traject veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Van maandag tot donderdag werken we aan de casus, op vrijdag is er tijd voor gesprekken met coaches, voor trainingen en om te netwerken.

Tilburgse studenten hebben een heel ander perspectief

Linda Torn

“Financieel gezien worden we gesteund door de stichting. Die betaalt de verplichte huisvesting in Amsterdam en wat leefgeld. Dat is fijn, maar anders had ik het ook wel gedaan. Ik vind het een gemis wanneer mensen vier jaar lang alleen maar studeren en zonder om zich heen te hebben gekeken het bedrijfsleven ingaan.”

Is het eigenlijk gemakkelijk om mee te doen met de Nationale Denktank?

“Niet iedereen die zich aanmeldt, komt in de uiteindelijke groep die aan de slag gaat. Na het indienen van een schriftelijke motivatie heb je eerst een gesprek en een selectiedag waarop je ook een groepsopdracht moet maken. Toch roep ik andere Tilburgse studenten op zich ook aan te melden.   

“De onbekendheid van het programma maakt het misschien onbemind, maar het kan je zoveel bieden. En andersom hebben Tilburgse studenten een heel ander perspectief dan die uit de rest van het land, dat maakt ze waardevol voor de groepsdynamiek.

“Tenslotte is het ook gewoon erg gezellig. Je werkt een half jaar met twintig gelijkgestemden, dat staat garant voor leuke gesprekken en discussies. We hebben een hele vleugel op de campus van de Vrije Universiteit voor onszelf, en zijn ons als totale nerds helemaal aan het verliezen in het thema.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.