‘Nobelprijs Economie voor Wilson en Milgrom was te verwachten’

‘Nobelprijs Economie voor Wilson en Milgrom was te verwachten’

Deze week kregen Robert Wilson en Paul Milgrom de Nobelprijs voor de Economie voor hun werk aan de veilingtheorie. “Dat was te verwachten”, zegt de Tilburgse speltheoreticus Eric van Damme, die het vijftien jaar geleden al voorspeld had.

Eric van Damme. Foto: Dolph Cantrijn

In een artikel voor Economisch Statische Berichten concludeerde hij met Maarten Janssen in 2005: “Wij gokken dat binnen een jaar of tien het comité bijdragen van de speltheorie aan concreet marktontwerp zal erkennen, met mensen als Robert Wilson en Paul Milgrom (veilingontwerp) en Alvin Roth (matching markets).” Daarin kregen ze aardig gelijk. Hoewel Wilson en Milgrom dus nog tot dit jaar op hun prijs moesten wachten, ontving Roth die al in 2012.

Vorig jaar eindigde Van Damme ook een artikel over de Nobelprijzen voor de speltheorie met de opmerking dat een toekenning voor de veilingtheorie te verwachten is. Het ligt voor de hand, zegt hij nu: “Dat zijn van die dingen waarvan je weet dat ze ooit komen. Je weet alleen niet wanneer. En deze twee mensen zijn daarbij ook voor de hand liggend.”

Wat de prijs voor Robert Wilson zo mooi maakt is dat hijzelf al verschillende Nobelprijswinnaars als promovendi begeleid heeft, stelt Van Damme. Daaronder zijn mede-laureaat Paul Milgrom. Maar ook de eerdergenoemde Alvin Roth en bijvoorbeeld 2016-winnaar Bengt Holmström hadden hem als promotiebegeleider.

Inspireren

“Wilson is een heel vriendelijke, bescheiden man die altijd een beetje op de achtergrond blijft. Hij is ook ontzettend intelligent. Hij is heel breed, maar kan ook heel erg de diepte ingaan. Hij heeft daarmee al zoveel mensen kunnen inspireren en motiveren. Dat maakt het zo leuk dat hij nu deze prijs krijgt, het is uiteindelijk ook een erkenning voor Wilson.”

Valorisatie

Waar de oudere Wilson (1937) de verpersoonlijking lijkt van Bildung in de wetenschap, is de jongere Milgrom (1948) dat van de valorisatie. Van Damme: “Milgrom is iemand die heel zichtbaar is en heel erg aan de weg timmert. Hij heeft op academisch gebied veel gedaan, maar hij heeft ook erg gepusht om de toepassingen van de ideeën geïmplementeerd te krijgen. Ik meen zelfs dat hij er ook patent heeft aangevraagd, maar ik weet niet of dat er ooit van gekomen is.”

Veilingtheorie

Wilson en Milgrom hebben de basis gelegd en ook bijgedragen aan het ontwikkelen van meer ingewikkelde veilingen bijvoorbeeld voor abstracte rechten. Zoals veilingen voor mobiele frequenties, emissierechten, landingsrechten voor vliegtuigen of staatsobligaties. Van Damme: “Fantastisch hoe ze dat gedaan hebben. Het was een mooie samenwerking tussen economen en computer scientists waarbij ze een model hebben ontworpen waarmee we nog jaren verder kunnen.”

Met rechtenveilingen hebben overheden ondertussen keer op keer miljarden binnengehaald. Maar volgens de Tilburgse speltheoreticus verdienen ze ook lof dat ze het aangedurfden. “De mensen die verantwoordelijk zijn voor het beleid moesten bereid zijn om te spelen en de risico’s te nemen. Het was gebruikelijk om rechten toe te wijzen aan partijen. Met een veiling is niet gegarandeerd dat die rechten ook bij de juiste mensen terechtkomen of dat het altijd grotere opbrengsten oplevert.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.