Pascal Bruineman: “Mijn ouders vinden dat ik meer op mijn luie reet moet zitten”

Pascal Bruineman: “Mijn ouders vinden dat ik meer op mijn luie reet moet zitten”

Nachtmerries, dagdromen en onvervulde wensen: in de rubriek ’13 vragen aan’ laten studenten en wetenschappers zichzelf van een andere kant zien. Deze keer: Pascal Bruineman, Praeses van T.S.C. St. Olof en student International Business Administration.

Pascal Bruineman. Beeld Jack Tummers

1. Wie inspireert je?

“Eigenlijk haal ik mijn inspiratie en motivatie vooral uit muziek. En dat kan echt van alles zijn. Klassiek, experimenteel, pop. Soms gewoon door te luisteren. Maar ook door te spelen. Ik hou me bezig met klassiek, bijvoorbeeld Debussy.

“Ik vind het ook heel leuk om op het podium te staan en popmuziek te spelen met The Mexican Dog, sinds 1933 de huisband van Olof. Vorig jaar hebben wij zelfs het AHC Songfestival gewonnen met ons lied Spikkelijsje.”

2. Waar lig je wakker van?

“De lockdown. De hele coronacrisis gaat eigenlijk in tegen de reden waarom we bestaan: sociale contacten. Relaties met andere mensen om je heen, zoals familie. Ik zou het heel erg vinden als je dat niet meer hebt.

“Toen ik in september overnam als Praeses Senatus zei ik in mijn aanvaardingsspeech dat ik brandweerman werd in een brandend huis. Het is in deze moeilijke tijd heel belangrijk om goed afstand te houden. Ook als student moet je je maatschappelijke betrokkenheid laten zien.

“Anderhalve meter, geen feestjes, beperkte sociale contacten. Het is nu vervelend, zodat je straks een mooie toekomst hebt. En tegelijkertijd is het ook belangrijk dat mensen daarbij toch sociale connecties kunnen maken.”

3. Welke film zou iedereen moeten zien?


“Whiplash. Dat is een film uit 2014 over een drummer die zich aansluit bij een jazzorkest. Buiten de goede muziek gaat het over hoe ver je moet gaan om jezelf te motiveren om je doel te kunnen bereiken. En als je dat bereikt, of je dan gelukkig bent. Het mooie van de film is ook dat die daar geen antwoord op geeft.”

4. Wat zou algemene kennis moeten zijn?

“Ik heb het gevoel dat veel mensen vooral op zoek zijn naar mensen met dezelfde interesses. Terwijl je juist beter kunt zoeken naar mensen waarmee je minder gemeenschappelijk hebt. Als je gesprekspartner iets weet wat jij niet weet, daar kun je veel meer van leren.”

5. Wat weten maar weinig mensen over jou?

“Ik ben vrij open, dus het meeste zal wel bekend zijn. Maar wat misschien veel mensen niet weten is dat ik echt niet kan zingen. Ik kan wel teksten schrijven, maar zingen lukt echt niet. Dat vind ik wel jammer, ik zou het graag kunnen.”

6. Je hebt een tijdmachine. Waar ga je heen en met wie wil je praten?

“Eigenlijk zou ik weleens terug willen naar het verleden om met mijn jongere zelf in gesprek te gaan. Als je ouder wordt, maak je veranderingen door en dat is een heel geleidelijk proces. Ik zou met mijn 12-jarige zelf willen spreken, dat is toch een periode dat je je heel erg ontwikkelt.

“Ik zou mezelf geen tips geven, maar ben wel benieuwd hoe ik toen tegen dingen aankeek. Als een soort andere bril om naar je eigen verleden te kijken, dat lijkt me heel interessant.”

7. Waar krijg je een kort lontje van?

“Je moet heel erg je best doen om mij boos te krijgen. Maar waar ik niet goed tegen kan zijn mensen met een vaststaande mening die niet openstaan voor andere geluiden, voor een gesprek, een dialoog. Sommige mensen gaan ervan uit dat anderen hen kwaad willen doen. Dat is niet per se zo. Als je in gesprek gaat, kun je ontdekken hoe het echt zit.

“Het is ook een probleem dat we nog weleens ervaren als studentenvereniging, dat mensen een vaststaande mening hebben over ons. En ze niet willen zien hoe divers we zijn, en niet zo eng als ze denken.”

8. Wat moet er gebeuren om van Tilburg de beste studentenstad te maken?

“Meer studenten zouden hier op kamers moeten gaan, in studentenhuizen. Uiteindelijk leer je meer van samenwonen met anderen dan van alleen te zijn. Je krijgt dan te maken met huisgenoten met een andere achtergrond. Het is interessant om daarmee samen te leven en te leren elkaar te accepteren.

“In plaats van meer studio’s, zouden er daarom meer studentenhuizen in Tilburg moeten komen. Het is niet goed dat de gemeente dat tegen wil gaan.”

9. Wat zou je eigenlijk (meer) moeten doen?

“Volgens mijn ouders zou ik meer op mijn luie reet moeten zitten. Ze vinden dat ik te veel doe en te weinig relaxmomenten voor mezelf inplan. Maar ik voel me prettig bij een actief leven, ik hou ervan om mijn dagen vol te plannen.”

10. Door een overstroming moet je snel je huis verlaten en je kunt maar een bezitting redden. Wat neem je mee?

“Ik twijfel tussen mijn platenspeler en mijn piano. Maar ik denk dat ik mijn piano toch het belangrijkste vind. Het is een elektrische piano, een Yamaha, dus die kan gewoon over mijn schouder mee. Dat doe ik ook weleens. Als we met de band in Bolle optreden, dan neem ik mijn piano mee.”

11. Nooit meer snacks of nooit meer sporten?

“Simpel, nooit meer snacks. Daar geef ik toch niet zo veel om. Sporten doe ik heel graag. Hockey en ook hardlopen. Toen de lockdown begon was ik aan het trainen voor de marathon in Rotterdam, het was mijn doel om die een keer te lopen.

“Toen die niet doorging, heb ik in mijn eentje een marathon gelopen, ik had er al zoveel werk in gestoken. Mijn dispuutsgenoten kwamen op de fiets achter me aan, met water en gelletjes. Ik heb daarmee nog geld opgehaald voor KWF Kankerbestrijding.”

12. Nooit meer vlees of nooit meer vliegen?

“Nooit meer vlees. Een bestuursgenoot eet geen vlees, dus ik eet sowieso al af en toe vegetarisch. En ik vind het juist leuk om meer van de wereld te zien. Ik hou best van vlees, maar nog meer van vliegen.”

13. Netflix of Spotify?

“Spotify. Ik heb wel een Netflix-account, maar ik gebruik Spotify een stuk vaker. Dat heeft een lekker groot aanbod. Ons songfestivalnummer staat er ook op, het heeft al 80.000 streams.

“Spotify is wel meer voor on the road. Thuis zet ik liever een mooie elpee op. Klassiek, of ook klassieke rockmuziek als Pink Floyd of Fleetwood Mac. Dan neem ik er meer de tijd voor. Veel mensen gebruiken muziek als achtergrond, ik vind het juist mooi om er echt naar te luisteren en niks ernaast te doen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.