Max (20): “Ik geloof dat wij een hecht huis zijn”

Afgelopen juli maakte de Landelijke Studentenvakbond in zijn rapport ‘Beste Studentenkamerstad 2019’ bekend dat Tilburg hekkensluiter is wat betreft het woonbeleid voor studenten. De stad kan het snelgroeiende onderwijs niet bijbenen. Univers peilt hoe de woonomstandigheden van Tilburgse studenten één jaar later zijn. In de rubriek ‘Studentenkamers in Tilburg’, vertellen zes studenten over hun woonsituatie. Vandaag: Max van den Hurk (20), eerstejaarsstudent Entrepreneurship and Business Innovation aan Tilburg University.

Max van den Hurk in zijn huis aan de Van Sonstraat. Foto Ton Toemen.

Wat is je huidige woonsituatie?

“Ik woon samen met negen andere mannen in het dispuuthuis van De Watergeuzen. Dit is gelegen aan de Van Sonstraat.”

Hoeveel betaal je per maand aan huur?

“Mijn huur bedraag 235 euro per maand. Dat is niet veel.”

Wat krijg je terug voor dat bedrag?

“Op de bovenverdieping van het huis bevinden zich negen kamers, waarvan er één van mij is. Dit is een klein kamertje van 12 vierkante meter. Op de begane grond is er naast een zelfstandige studio een grote gedeelde woonkamer met een bar en een beamertelevisie. Oh, en natuurlijk krijg je voor dit bedrag ook een flinke portie mannelijke gezelligheid.”

Hoelang woon je hier al?

“Ik woon er sinds het begin van mijn studie. Dat is nu ongeveer drie maanden.”

Hoe makkelijk ben je aan deze kamer gekomen?

“Vrij gemakkelijk. Via Facebook heb ik drie bezichtigingen gehad en die waren alle drie raak. Ik had het dus voor het uitkiezen.”

Wat zijn de voordelen van deze kamer?

“Voor Tilburgse begrippen is de huurprijs erg laag. Dat is fijn natuurlijk. En ja, het klinkt misschien cliché maar de goede sfeer is voor mij ook erg belangrijk. Er is altijd wel iemand om een biertje mee te drinken. Ik geloof dat wij een hecht huis zijn.”

Wat zijn de nadelen van deze kamer?

“Dat het soms zo’n ongelooflijke rotzooi is. Dat krijg je natuurlijk als je met tien man in één huis woont. Maar hier hebben we iets tegen verzonnen: we hebben een schoonmaakschema met daaraan verbonden boetes. Elk weekend is er een andere groep aan de beurt om schoon te maken. Als dit op maandag nog steeds niet is gebeurd, krijgt de groep een boete van 12,50 euro per persoon. De boete kan oplopen tot 25 euro als er die vrijdag nog steeds niets van is gekomen.”

Waarom ben je op kamers in Tilburg gegaan?

“Ik wilde de stap al een tijdje maken. Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen op zelfstandig en sociaal vlak. Nou, hoe doe je dat beter dan door in een groot studentenhuis te gaan wonen? Dat zijn twee vliegen in één klap.”

Is het het waard om op kamers te wonen in tijden van corona?

“Ja, zelfs in deze tijden moeten we af en toe nog naar de universiteit. Dus in die zin is het handig om dichtbij te wonen. Je bent er een stuk sneller. Bovendien worden er hier en daar nog steeds offline dingen ondernomen waardoor het toch de moeite is om op kamers te wonen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.