Online tentamens aan TiU: wat ging er mis?

Sinds de coronacrisis zijn er al veel online tentamens afgenomen aan Tilburg University. Dat gaat vaak goed, maar soms ook niet. Van vooraf gepubliceerde vragen tot opzettelijke fraude, Univers zet de incidenten op een rij.

Afbeelding: Christin Hume/Unsplash

Ondanks de twee grote tentamententen die dit najaar verrezen op de Tilburgse campus, worden er ook dit semester weer veel digitale toetsen afgenomen. Met pen en papier kan weinig misgaan, maar zodra er techniek bij komt kijken loopt er sneller iets spaak.

TiU heeft geen grote ICT-storing gehad waardoor tentamens niet konden doorgaan, zoals in Amsterdam en Groningen het geval was. Kleinere incidenten deden zich wel voor, laat TiU-woordvoerder Tineke Bennema aan Univers weten.

Vragen vooraf zichtbaar

Zo was er een tentamen waarvan één vraag vooraf zichtbaar was. Grote gevolgen heeft dit niet voor de studenten, vertelt Bennema, omdat de vraag uiteindelijk niet wordt meegeteld in de beoordeling.

Een ander tentamen, Introduction to logic and Philosophy, werd geheel ongeldig verklaard omdat alle vragen vooraf zichtbaar waren. Ook hier zijn de gevolgen volgens Bennema gering: “Studenten lopen hier in principe geen studievertraging door op. De docent zal dit tentamen integreren in het final exam.”

Bij het tentamen European History: Politics & Culture konden vijftig studenten hun antwoorden niet uploaden. Volgens Bennema kunnen sommigen last hebben gehad van een ‘storing’, maar er waren geen problemen met Canvas. “Het is onze conclusie dat de meeste studenten te laat waren.”

Het te laat inleveren van een tentamen kan wel grote gevolgen hebben voor studenten. Dat verschilt per geval. Als het niet hun eigen schuld is, kunnen studenten volgens Bennema op verzoek van de docent alsnog de bestanden per mail versturen. “Of ze kunnen een verzoek indienen bij de examencommissie.”

Het wordt onderzocht of het mogelijk en nodig is om studenten in de volgende periode meer tijd te geven om hun bestanden te uploaden.

Sjoemelen

Gesjoemeld is er ook. Bij online tentamens met digitale surveillance hebben studenten dingen gedaan die in de FAQ of voorbladen expliciet verboden zijn. “Bijvoorbeeld te laat starten met het examen, aanwezigheid van derden, het dragen van koptelefoons zonder expliciete toestemming of het gebruiken van niet toegestane naslagmiddelen zoals websites of boeken.”

In de toets-periode van mei/juni heeft de examencommissie in verschillende gevallen geoordeeld dat er sprake was van fraude, aldus de TiU-woordvoerder. “Er zijn officiële waarschuwingen uitgedeeld, examens zijn ongeldig verklaard voor de betrokken student en er zijn studenten tijdelijk uitgesloten van de deelname aan toetsen.”

Of er ook in het huidige semester is gesjoemeld kan Bennema nog niet zeggen. “In de afgelopen periode zijn er ongeveer 200 tentamens met proctoring afgenomen, van ongeveer 35.000 studenten. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke fraudegevallen. We zitten nog binnen de termijn van 30 dagen waarin de examencommissies uitspraken doen.”

Een student krijgt wel altijd de kans om uitleg te geven, benadrukt Bennema. “Ook kan een student meteen na afloop van de toets melding maken van omstandigheden die mogelijk als fraude kunnen worden gezien. Deze opmerkingen worden altijd meegenomen in het definitieve oordeel.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.