Vrouwelijke wetenschappers lopen achterstand op door coronacrisis

Vrouwelijke wetenschappers lopen achterstand op door coronacrisis

De vraag naar nieuwe wetenschappelijke kennis is enorm gegroeid tijdens de coronacrisis, maar de pandemie beïnvloedt de productiviteit van vrouwen negatief vergeleken met die van mannelijke collega’s. Een mogelijke oorzaak voor het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers is een ongelijke verdeling van zorgtaken tijdens de lockdown. Dit blijkt uit een nieuwe studie van uitgeverij Elsevier.

De ruim 2000 wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier ontvingen van februari tot en met mei 58 procent meer manuscripten van wetenschappers dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Voor vakgebieden als gezondheid en geneeskunde is de toename zelfs 92 procent.

Maar mannen leverden aanzienlijk meer artikelen dan vrouwen. Dit heeft negatieve gevolgen voor vrouwelijke academici, zegt Bahar Mehmani, Reviewer Experience Lead bij Elsevier en een van de auteurs van de studie. ‘‘In de moderne wetenschap worden publicaties en citaties meegewogen bij toekomstige financiering van onderzoek en bij sollicitaties en promoties. De pandemie beïnvloedt wetenschappelijke carrières dus op de lange termijn,’’ vertelt Mehmani.

Publicaties minder zwaar laten meetellen

Volgens de onderzoekers zijn zorgtaken in huis waarschijnlijk traditioneler verdeeld tijdens de lockdown. ‘‘Het is al langer bekend dat vrouwelijke wetenschappers tijdens hun carrière vaker worstelen met de balans tussen zorg- en werktaken. De pandemie lijkt dat versterken,’’ zegt Mehmani.

De onderzoekers van de studie vragen onderzoeksfinanciers en sollicitatiecommissies om rekening te houden met de effecten van de pandemie op de carrières van wetenschappers. Zo stellen ze voor om publicaties tijdens de pandemie minder zwaar te laten meewegen bij financieringsaanvragen en sollicitaties.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.