Tilburgs project over democratie ontvangt 1,7 miljoen euro van Nationale Wetenschapsagenda

Tilburgs project over democratie ontvangt 1,7 miljoen euro van Nationale Wetenschapsagenda

De Nationale Wetenschapsagenda heeft 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project Democratische Revitalisering. Het consortium, onder leiding van Tilburgse hoogleraar vergelijkende bestuurskunde Frank Hendriks, gaat onderzoek doen naar innovaties die de democratie kunnen versterken.

Foto: pxfuel

De betrokken partijen gaat kijken of en hoe hybride democratische innovaties die overleggen (bijvoorbeeld burgerfora) en stemmen (bijvoorbeeld correctieve referenda) combineren, de representatieve democratie kunnen versterken.

Om daarachter te komen werken binnen het consortium verschillende partijen nauw samen. In dit geval zijn dat naast Hendriks van Tilburg University de Radboud Universiteit, de Universiteit van Twente, twee ministeries en meerdere (politiek)maatschappelijke partijen.

Nog twee Tilburgse projecten ontvangen subsidie

Tilburgse onderzoekers zijn als partner ook betrokken bij twee andere consortia die uitmaken van de Nationale Wetenschapsagenda. Zo komt er geld beschikbaar voor het ontwikkelen van eHealth-tools om psychologische problemen bij chronisch zieke kinderen te verhelpen. Onder dezelfde subsidieronde valt onderzoek naar het beter kunnen begrijpen en verbeteren van kunstmatige intelligentie.  

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft namens het ministerie van OCW in totaal 81 miljoen euro uitgetrokken om vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda te onderzoeken. Het doel van de projecten is wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken teweeg te brengen door middel van interdisciplinaire samenwerking binnen verschillende kennisketens, samen met maatschappelijke partijen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.