TiU-alumna Carmen Groenefelt te zien in realityserie. ‘Ik was bang neergezet te worden als agressieve veganist’

TiU-alumna Carmen Groenefelt te zien in realityserie. ‘Ik was bang neergezet te worden als agressieve veganist’

Honderd dagen in een huis wonen met zeven mensen die je niet kent, terwijl je constant wordt gefilmd. En dan ook nog eens de slaapkamer delen met drie andere meiden. De Tilburgse Carmen Groenefelt, illustrator en alumna van Tilburg University, durfde het aan. Haar ervaringen zijn te zien in het dagelijkse NPO3-programma In Real Life van KRO-NCRV.

Carmen aan het werk als illustrator. Beeld Carmen Groenefelt

Van programma’s als Big Brother en Temptation Island weten we wat er kan gebeuren als vreemden bij elkaar worden gezet. Waarom dacht jij: aan dit programma wil ik wel meedoen?

“Aan een Temptation Island-achtig programma zou ik nooit meedoen. Vanaf het begin, toen de scouting van mogelijke deelnemers nog bezig was, was al duidelijk dat In Real Life geen programma zou worden met dramatische ontknopingen en met eieren gooiende mensen. Wij, de deelnemers, en onze levensopvattingen en dromen staan centraal in de uitzendingen.

“Het idee van In Real Life, om acht ambitieuze jongeren in een huis in het centrum van Eindhoven bij elkaar te zetten en een tijd te volgen, vond ik vet. Ik haal inspiratie uit onverwachte dingen, en het leek me gaaf om met leeftijdsgenoten een programma te maken en van hen te leren.

“Mijn eerste les? Dat mijn opvatting van het woord ‘ambitieus’ beperkt was. Ik vatte het op als ‘hard werken als zelfstandige’, maar jezelf voorbereiden op de politieschool [een andere deelnemer wacht in het programma op bericht over zijn toelating, red.] is net zo ambitieus.

“Ik heb in studentenhuizen gewoond, dus aan het samenwonen hoefde ik niet te wennen. Samen eten en elkaar vragen hoe de dag was, dat leek op de gang van zaken in een studentenhuis. Maar ik moest wel wennen aan de gedeelde slaapkamer. We sliepen met z’n vieren op een kamer, waardoor je veel minder privacy hebt.”

In Real Life wordt dagelijks uitgezonden. Hoe is het om jezelf wekenlang iedere dag op tv te zien?

“In de aankondiging van het programma werd ik ‘illustrator en parttime veganist’ genoemd. Dat is best wel een label. Ik snap dat het zo werkt in de media, maar ik was wel bang dat ik in het programma neergezet zou worden als een agressieve veganist die anderen dwingt geen leren schoenen te dragen.

“Wat bleek? Je kunt alleen maar zo neergezet worden als je je zo gedraagt, en dat heb ik gelukkig niet gedaan. Eén aflevering vond ik moeilijk om terug te zien. Ik kon me een tijdlang niet concentreren in ons huis, waar ik mijn werk deed. Er was geen kamer waar ik langere tijd rustig kon werken, zeker als er tegelijkertijd ook opnames bezig waren. Ik zag mezelf in die aflevering in een slachtofferrol zitten, dat was niet fijn om terug te zien.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Foto: Stijn Ghijsen.

Je studeerde sociologie in Tilburg. Na je bachelor besloot je niet door te gaan met een master, maar je volledig te richten op je zzp-werk als illustrator. Dat is geen gebruikelijke keuze, hoe reageerde je omgeving daarop?

“Ik weet nog dat een paar docenten bij de diploma-uitreiking vroegen: ‘En, welke master ga je doen?’, en ik antwoordde met ‘Geen een’. Dat was wel een verrassing voor ze. Mijn omgeving was ook verrast, en in het begin kreeg ik vragen als ‘Heb je eigenlijk al wel opdrachten?’, of ‘Hoe ga je daar van leven?’

“Ik was al lang bezig met illustreren, al sinds het begin van mijn studie. In het begin was ik natuurlijk wel bang dat ik zou falen als professionele illustrator. Dat kwam door mijn verwachtingen. Toen ik begon, stelde ik me voor dat ik een bestsellerauteur zou worden van boeken die ik zelf illustreerde.

“Dat was geen goede insteek, dan leg je je eigen droom in de handen van anderen. Nu meet ik mijn succes af aan de vraag of ik fijne werkdagen heb. De financiën blijven wel spannend, zeker nu door corona mijn opdrachten als live illustrator bij evenementen zijn weggevallen.”

Was het in je nadeel dat je niet hebt gestudeerd voor het werk als illustrator?

“Dat denk ik niet. Mijn achtergrond in de sociale wetenschappen heeft me analytisch gemaakt. Sociologie gaat over de maatschappij, door wat ik heb geleerd kan ik de dingen om me heen beter begrijpen. Dat helpt me dan weer om de thema’s die ik illustreer gemakkelijker te doorgronden en daardoor kan ik ze beter neerzetten.

“Toen ik net van de middelbare school kwam heb ik, naast sociologie, de kunstacademie overwogen. Achteraf gezien ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, want die opleiding had me kunnen begrenzen. Hoewel ik ze in het begin niet had, verzamelde ik snel andere kunstenaars en zelfstandige ondernemers om me heen. Van hen kon ik, en kan ik nog steeds, leren hoe het moet, en met ze sparren voor een andere kijk op mijn zaken.”

Welke tips heb je voor studenten van Tilburg University die ook een eigen bedrijf hebben, of willen opstarten?

“Aan de studenten die het nog overwegen: doe het! Weet wel dat het je niet komt aanwaaien, en dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Het helpt om mensen om je heen te verzamelen die in jou en je boodschap geloven. Een recept voor een succesvol ondernemer is er niet, en iedereen definieert ‘succes’ anders. Voor de een is geld belangrijk, voor mij is het belangrijk om gelukkig te worden van het werk dat ik doe.

“Daarnaast, en dat is iets wat ik zelf echt heb moeten leren, zit er ontzettend veel van jou als privépersoon in je eigen bedrijf. Wanneer ik door persoonlijke omstandigheden even wat minder lekker in mijn vel zit, gaat het met mijn bedrijf ook niet goed. En andersom: wanneer het goed met mij gaat, haal ik de ene opdracht na de andere binnen. Wees je ervan bewust dat het zo werkt, en dat je jezelf goed moet leren kennen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.