Studentenpodcast KiesAdvies: ‘Ik heb nog geen idee waarop ik zelf ga stemmen’

Studentenpodcast KiesAdvies: ‘Ik heb nog geen idee waarop ik zelf ga stemmen’

In de podcast KiesAdvies interviewen Iris en Isa vertegenwoordigers van politieke jongerenpartijen. Hun doel? Leeftijdsgenoten op weg helpen in het politieke doolhof. En stiekem ook zichzelf.

Isa de Beer en Iris Zoet

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. En daarmee rijst de vraag: op welke partij ga ik stemmen? Om die vraag weloverwogen te kunnen beantwoorden praten Iris Zoet, TiU-masterstudent Global management of social issues, en Isa de Beer EUR-masterstudent Molecular medicine, de komende maanden met vertegenwoordigers van politieke jongerenpartijen. Ze delen hun bevindingen in de podcast KiesAdvies. Univers ging met ze in gesprek.

Hoe kwamen jullie op het idee om de podcast KiesAdvies te maken?

Isa: “We luisteren allebei veel naar podcasts en hebben het daar vaak over. Vanwege de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen (17 maart 2021 red.) ging ik op zoek naar politieke podcasts. Ik twijfel nog op welke partij ik wil stemmen en dacht daar op deze manier een antwoord op te vinden. Dat viel tegen.

“Veel van die podcasts gaan vooral over de actualiteit, maar je krijgt dan niet de standpunten van een partij op een rijtje. Dus leek het me leuk om zelf een podcast te maken, die jongeren als stemtool kunnen gebruiken. Ik vroeg Iris om mee te denken, zij is veel meer bezig met politiek dan ik.”

Iris: “Ik vind het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd gaan stemmen. Al sinds ik zelf mag stemmen probeer ik vrienden te informeren door ze bijvoorbeeld interessante artikelen te sturen. Vandaar dat ik super enthousiast werd van Isa haar idee.”  

De vertegenwoordigers in jullie podcast krijgen veel ruimte om over hun politieke standpunten te vertellen. Is het een bewuste keuze om weinig kritische vragen te stellen?

Iris: “Ja, we willen het zo neutraal en laagdrempelig mogelijk houden. Zodat jongeren die voor het eerst mogen stemmen en nog weinig over politiek nadenken, makkelijk kunnen instappen.”

Isa: “Daarnaast willen we de afleveringen ook kort houden, maximaal een half uur om het toegankelijk te houden. Jammer genoeg kunnen we daardoor niet zo kritisch doorvragen zoals we soms zouden willen.”

Aflevering 1 van de podcast KiesAdvies

Iris: “We spelen wel met de gedachte om na deze reeks interviews, debatten te organiseren tussen woordvoerders van jongerenorganisaties. Daarin is natuurlijk meer ruimte voor een kritische benadering.”

Waar staan jullie zelf in het politieke spectrum?

Isa: “Ik ben echt een zwevende kiezer en doe dit dus ook een beetje voor mezelf. Ik weet dat ik meer in het midden zit, maar ik heb echt nog geen idee waarop ik ga stemmen. Hopelijk kan ik aan het einde van de reeks een overwogen keuze maken.”

Iris: “Ik hoop het ook, want anders doen we al deze moeite voor niets, haha. Zelf weet ik al iets beter waar ik sta. Ik ben zelfs lid van twee politieke partijen. Welke dat zijn wil ik nog even in het midden laten, omdat nog niet alle gesprekken gevoerd zijn. Waarschijnlijk gaat mijn stem naar één van deze partijen, maar ook ik sta open voor verrassingen.”

Isa: “Ik hoop een beetje verliefd te worden op een partij. Dat ik na een interview denk: ja, dit is het!”

Hoeveel luisteraars hebben jullie?

“Het is moeilijk om te zeggen hoeveel mensen er precies luisteren. Op Spotify kunnen we het zien, daar zijn het gemiddeld 80 individuele luisteraars per aflevering. Maar de hele reeks wordt ook aangeboden op allerlei andere streamingsites.”

Iris: “Nu wordt het vooral veel in onze eerste, tweede en derde kring van familie, vrienden en kennissen gedeeld en geluisterd. Maar we willen echt veel meer mensen bereiken.”

Isa en Iris maken hun podcast thuis

In rubriek ‘de snackcheck’ neemt de geïnterviewde een snack mee die past bij hun partij. Welke snacks zijn er al voorbij gekomen?

Isa: “Gezonde snacks, zoals de snoeptomaatjes van PerspectieF (jongerenorganisatie van de Christen Unie red.). Die stonden symbool voor het Nationale Preventieakkoord van CU-staatssecretaris Paul Blokhuis, dat ervoor moet zorgen dat we in Nederland gezonder gaan leven.

“De voorzitter van Dwars (GroenLinks) nam humus mee, een ideale en veelzijdige versnapering voor de vele vegetariërs en veganisten die erbij aangesloten zijn. Verder zijn er al bitterballen, Mentos en M&M’s op tafel gekomen.”

Iris: “Wij waren erg blij met de bitterballen van de JOVD!”

Tot slot: wat zijn de reacties tot nu toe?

Iris: “De reacties die we krijgen zijn heel enthousiast. Jongeren die zeggen: ‘Dit is echt wat ik nodig had en wat me verder kan helpen’. Dat is wel super vet.”  

Isa: “We hebben zelfs onlangs onze eerste fanmail gekregen van iemand die we beiden niet kennen. Daar doen we het natuurlijk wel een beetje voor. Hopelijk weten meer mensen ons te vinden in het nieuwe jaar, wanneer de Tweede Kamerverkiezingen dichterbij komen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.